На 19 декември 1972 г. командният модул „Америка“ на космическия кораб „Аполо 17“ успешно се приводнява в Тихия океан, на около 500 км  южно от островите Самоа, след 12-дневна мисия до Луната.

Американският космически кораб „Аполо 17“ е изстрелян към Луната с ракета-носител „Сатурн 5“ на 7 декември 1972 г. с екипаж Юджийн Сърнън - командир, Роналд Евънс - пилот на командния модул, и Харисън Шмит - пилот на лунния модул и първият и единствен учен геолог, стъпвал на лунната повърхност.

Днес БТА припомня архивите си от онова време:

Агенцията съобщава в бюлетина „Международна информация“ на 19 декември 1972 г. за успешно завършилата мисия на „Аполо 17“:

Полетът на „Аполо 17“

Ню Йорк, 19 декември 1972 г. /БТА/ Космическият кораб „Аполо 17“ продължава полета си към Земята. Астронавтите Сърнън, Евънс и Шмит вече са изпълнили всички по-важни експерименти, предвидени в програмата на полета. Снощи бе осъществена пресконференция с екипажа на „Аполо 17“. Въпросите, задавани от журналистите, били предавани на космонавтите посредством един от ръководителите на полета, намиращ се в Командния център в Хюстън. Повечето въпроси били отправени към геолога на „Аполо 17“ Харисън Шмит. Шмит съобщил, че по време на преходите по повърхността на Луната той и Сърнън успели да открият най-старите скални образувания, на които са се натъквали досега американски космонавти, посетили Луната.

Днес е последният ден от полета на "Аполо 17“. В 19,11 часа по Гринуич командната кабина "Америка“ трябва да навлезе в горните слоеве на земната атмосфера. Приводняването в Тихия океан трябва да стане в 19,24 часа по Гринуич. 

***

Успешно завърши полетът на „Аполо 17“

Ню Йорк, 19 декември 1972 г.  /БТА/ Днес завърши полетът на американския космически кораб „Аполо 17“ с астронавтите Сърнън, Шмит и Евънс. В 21,25 часа българско време кабината „Америка“ се приводни в Тихия океан на около 800 километра югоизточно от островите Самоа, където вече го очакваше самолетоносачът „Тикондерога“, няколко самолети, хеликоптери и леководолази.

Съгласно предвидената програма през днешния ден астронавтите си почиваха и се подготвяха за приключването на полета. В 20,56 часа българско време командната кабина се отдели от двигателния блок и 15 минути след това навлезе в горните слоеве на земната атмосфера, което беше последният опасен момент от полета.

По време на своя 75-часов престой на лунната повърхност Сърнън и Шмит направиха три седемчасови прехода на лунната повърхност, извършиха редица научни експерименти и събраха ценни скални образци. През това време Евънс, който обикаляше в орбита около Луната на командната кабина, също извърши редица експерименти и наблюдения. Още отсега учените специалисти от Космическия център в Хюстън оценяват високо резултатите от полета и смятат, че науката ще се обогати с нови данни за естествения спътник на Земята.

***

След приводняването  на „Аполо 17”

Ню Йорк, 20 декември 1972 г. /БТА/ Както вече беше съобщено снощи в 21,25 ч. българско време кабината „Америка” на американския космически кораб „Аполо 17” успешно се приводни в Тихия океан, на около 500 км  южно от островите Самоа. Водолазите помогнаха на астронавтите Юджин Сърнън, Роналд Евънс и Харисън Шмит да излязат от кабината. С  хеликоптери астронавтите бяха закарани на борда на самолетоносача „Тикондерога”, откъдето със самолет трябва да отлетят за военновъздушната база „Елингтън“, близо до Космическия център в Хюстън. Астронавтите са здрави и бодри. Полетът на "Аполо 17” завърши. С него приключи и американската космическа програма „Аполо” за изследване на естествения спътник на Земята.

Американският космически кораб "Аполо 17“ е изстрелян с ракета-носител "Сатурн 5“ към Луната на 7 декември 1972 г. Екипажът на "Аполо 17“ прави една от най-известните снимки на Земята, наречена синьото топче. Тя е направена от разстояние 45 000 км и е една от малкото, показващи планетата Земя напълно осветена, тъй като астронавтите са я направили, когато Слънцето е било зад тях.

БТА съобщава в бюлетина „Международна информация“ за началото на мисията:

„Аполо 17” в полет към Луната

Ню Йорк, 7 декември 1972 г.  /Кор. на БТА/ Тази сутрин в 7,33 часа българско време с помощта на ракета-носител „Сатурн 5” от Космическия център Кейп Кенеди бе изстрелян към Луната американският космически кораб „Аполо 17”. Корабът бе изстрелян с 2,40 часа закъснение. Първоначално стартът бе определен за 4,53 часа българско време, но само 30 секунди преди излитането бе установена техническа неизправност. Бил повреден електронният уред, който следи налягането на течния кислород в резервоарите на третата степен на ракетата.

В 7,45 часа българско време -12 минути след старта - „Аполо 17” навлезе в околоземна орбита на височина 173 км.

На борда на кораба се намират астронавтите Юджийн Сърнън - командир на полета, Роналд Евънс- командир на лунната кабина, и Харисън Шмит - геолог. Шестият полет до Луната от серията „Аполо”- последният от цялата програма, за която в продължение на 15 години са изразходвани 25 милиарда долара - трябва да продължи 12 дни, 16 часа и 31 минути.

Програмата за полета предвижда „Аполо 17” да стигне Луната в неделя -10 декември, и в продължение на 4 дни - от понеделник до четвъртък (11-14 декември) астронавтите Евънс и Шмит да предприемат три седемчасови обиколки на лунната повърхност с помощта на луноход, да извършат редица научни експерименти и наблюдения в североизточната част на лунния диск, да осъществят научна програма, включваща 10 експеримента. Между тях са опитът да се проучи с помощта на лазерна сонда структурата на лунните скали и минерали в дълбочина под лунната повърхност. В района на кацането на лунната кабина ще бъде монтирана и оставена да работи комплексна научна станция. За първи път на лунната повърхност ще стъпи специалист геолог.

На борда на космическия кораб се намират поставени в специален контейнер пет пустинни мишки от Калифорния, които ще бъдат обект на наблюдение за влиянието на космическите излъчвания върху тяхното зрение и нервни клетки.

Предвижда се „Аполо 17” да започне своя обратен път към Земята на 16 декември в събота. Командната кабина на кораба трябва да се приводни в Тихия океан в района на Паго Паго, островите Самоа, във вторник, 19 декември.

След като „Аполо 17“ се прилунява на 11 декември 1972 г., астронавтите прекарват там почти 75 часа, от които 22 часа и 4 минути са извън спускаемия модул на лунната повърхност, като в рамките на три космически разходки те изминават с лунния модул 30,5 км и събират 110,4 килограма материал от повърхността на Луната - почвени и скални проби.

БТА съобщава:

Експедицията „Аполо 17”

Ню Йорк, 12 декември 1972 г.  /БТА/ Нощес 02,05 часа българско време Юджийн Сърнън слязъл от лунната кабина „Чалънджър” и стъпил на лунната повърхност, следван от Харисън Шмит. Те направили първата си разходка около кабината в отлично настроение. През това време третият член на екипажа на космическия кораб „Аполо 17” Евънс, който остана на кораба, съобщил в Космическия център в Хюстън, че е забелязал за втори път малка светлинка да преминава по тъмния лунен хоризонт. Двадесет и четири часа  преди това Шмит наблюдавал същото необичайно явление от люковете на кораба.

***

Втората лунна разходка на Сърнън и Шмит

Хюстън, 13 декември 1972 г. /АФП, Ройтер/ В 01,40 часа българско време монтираната на лунохода телевизионна камера беше включена отново. Качествата на цветната картина са изключителни. Сиво-белият планински пейзаж в дъното се откроява ясно на черния хоризонт. Лунната кабина искри на слънцето със златисто-оранжев блясък. На преден план се виждат двамата астронавти, които се открояват толкова ясно, че почти могат да се прочетат надписите по костюмите им. Когато се обръщат с лице към камерата, в прозрачната предна част на шлемовете им се отразява целият лунен пейзаж. След това Сърнън и Шмит се качват на джипа и се отправят към Южният масив, разположен на около 7 километра от лунната кабина. Камерата е изключена по време на пътуването. Когато пристигат в подножието на Южния масив, двамата астронавти започват да събират скални образци и ги описват. Операторът, който контролира движенията на камерата от Хюстън, я насочва към Земята. Гледката е изключителна: Бялата земя, с формата на портокалово резенче, блести в далечината, обгърната от едно абсолютно черно небе, докато на преден план се простира сиво-бялата лунна повърхност.

Геологът Шмит пада няколко пъти по време на експедицията. След като от Космическия център в Хюстън шеговито го окачествяват и като добър танцьор, той с лекота прави една танцова стъпка, като вдига високо единия си крак.

От Хюстън подканват двамата астронавти да побързат. Ако по някакви причини джипът откаже да се движи, кислородът, с който разполагат, няма да им стигне да се върнат пеша до „Чалънджър”. Но Сърнън и Шмит са толкова погълнати от неочакваната находка - оранжевата почва, наподобяваща окислена пустинна пръст, че почти отказват да се подчинят на нареждането от Хюстън. Камерата се насочва още веднъж към Земята, синкаво-блестяща на черния небесен фон. Най-после Сърнън и Шмит се качват на джипа и потеглят обратно към „Чалънджър”.

***

Продължава полетът на „Аполо 17”

Ню Йорк, 15 декември 1972 г.  /БТА/ Рано тази сутрин в 00,55 часа българско време лунната кабина „Чалънджър” с космонавтите Сърнън и Шмит на борда се отделила от лунната повърхност. По време на своя 75-часов престой на Луната американските астронавти събрали 110 килограма скални образци и извършили 12 научни експеримента, за събиране на научни данни, свързани с произхода и еволюцията на естествения спътник на Земята.

На 17 декември 1972 г. космическият кораб "Аполо 17" се насочва обратно към Земята.

„Аполо 17” се връща към Земята

Ню Йорк, 17 декември 1972 г./БТА/ Космическият кораб „Аполо 17” с космонавтите Юджин Сърнън, Харисън Шмит и Роналд Евънс вече пое обратния път към Земята.
След като през изтеклата нощ приключиха научните наблюдения и фотографирането на лунната повърхност, тази сутрин в 01,35 часа българско време екипажът включи двигателя на командната кабина „Америка” и изведе кораба от селеноцентрична орбита на трасето „Луна-Земя”.

Обратният път към Земята ще трае приблизително 68 часа. Командната кабина на „Аполо-17” по програма трябва да се приводни късно вечерта на 19 декември в южния район на Тихия океан.