По документи във фризьорския салон на Айнур Генч от Варна на стаж са били стотици студенти от университети в цялата страна, но само по документи. На практика обучение не е имало. За фиктивния стаж само в този салон студентите са взели около 50 000 лeва. Менторите и преподавателите, които е трябвало да ги контролират, пък са получили около 25 000 лева. Парите дошли от Европа и се плащат от министерството на образованието. Това разкри разследване на Нова ТВ

Айнур Генч разказва, че през фирмата й са минали около 100 студенти. Не ги познава, но на хартия всеки е бил по 240 часа на стаж. За злоупотребата тя разбира случайно от звено в министерството на образованието, наречено „Студентски практики”.

Техническият университет във Варна например от март 2013 г. има договор с Айнур, без тя да подозира. Доцентът, който е сложил подписа си под договора обясни, че тези договори се пращата по пощата.

Така е станало и с Айнур. Човекът, откраднал фирмата й, е изпратил до университета предварително подпечатан и подписан договор. От ВУЗ-а не били длъжни да се свързват с управителя и така измамата става възможна. Това е първа стъпка към кражбата на десетки, а може би стотици хиляди левове по европрограми.

Менторът е служител на фирмата. Той обучава студентите във фризьорския салон, или поне така би трябвало да бъде. В случая ментор е 24-годишният Николай Михалев. Айнур не го познава и никога не го е виждала.

Академичният наставник е човекът от университета, който проверява карат ли наистина студентите платения стаж. В случая това е Красимира Димитрова. Тя признава, че никога не е стъпвала в салона на Айнур. Не е виждала и ментора на живо, но също ще вземе пари за това, което не е свършила - 1300 лв.

Красимира Димитрова мислила, че звъни в салона на Айнур, а всъщност от другата страна на телефона се намирал човек в схемата за измама. Той й се представил за ментор и й обяснил, че практиката протича нормално. Димитрова дори получила имейл от 100-те студенти какво са се научили в салона. Студентите получавали по 480 лв. за стажа, който не са посещавали.

Екипът на Нова ТВ продължава да търси кой е организатор на схемата и до кого стигат европарите.

Платени стажове като този у нас са общо 70 000. Образователното министерство плаща на студенти и ментори по договори с 15 000 работодатели като Айнур. Всички те се контролират от университетите и министерството, за да не се допусне измама и източване на стотици хиляди лева по европрограмата. Случаят с кражбата вече се проверява от проуратурата.