Високопоставен представител на израелското правителство днес повтори твърдата позиция на страната си, че Тел Авив няма да допусне Палестинската автономия да управлява ивицата Газа след края на войната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Палестинската автономия е държавно образувание, разположено на част от окупирания от Израел Западен бряг. То е контролирано от партията "Фатах". 

Представителят на кабинета на Бенямин Нетаняху, който пожела да остане анонимен, обвини Палестинската автономия в насаждане на омраза към Израел и в обучаването на палестински деца да убиват израелци. Той призна, че голяма част от държавите по света, включително и ключовият съюзник на Тел Авив – САЩ, искат тя да поеме управлението на Газа, но посочи, че подобен развой би бил неприемлив за израелските власти.

"В Газа ни трябват нови ръководители, месни граждански лидери, които да вземат нещата в свои ръце. Нашата визия предвижда една нова Газа, оглавявана от здравомислещи хора, които не изпитват омраза", обясни анонимният израелски представител.

Палестинската автономия управлява ивицата Газа до превземането ѝ от "Хамас" през 2007 г. Палестинците в анклава не са произвеждали избори от 2006 г., когато "Хамас" спечели мнозинство. Окупираният от Израел Западен бряг се управлява от по-умереното палестинско движение "Фатах" на президента Махмуд Абас, който заема този пост от 18 години, но е много непопулярен след палестинците. В проведено неотдавна проучване на общественото мнение 88% от респондентите заявиха, че искат Абас да се оттегли.  

Същевременно подкрепата за "Хамас" на Западния бряг скочи над три пъти след началото на войната в Газа на 7 октомври.