Митнически служители извършват проверки  в „Лукойл Нефтохим“ - Бургас, както и в над 50 други данъчни складове в страната на суров нефт и нефтопродукти, които попадат в обхвата на ограничителните мерки.

Проверките са в изпълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Ангажирани са около 150 митнически служители от звената за „Последващ контрол“, „Акцизна дейност“ и „Митническо разузнаване и разследване“. На територията на Митница Бургас в проверките са включени 23 служители.

Основната цел е да бъдат инвентаризирани наличните количества на суров нефт, внесен въз основа на дерогацията, разрешена от Министерския съвет съгласно чл. 3м, параграф 5 от Регламент (ЕС) № 833/2014 г., както и наличните нефтопродукти, произведени от суров нефт, внесен въз основа на дерогацията.

Контролните действия ще се извършат в рамките на 1 януари 2024 г., поясняват от агенцията.

Първите екипи митничари влязоха още в 8 часа, предаде бТВ. Те са разпределени и извършват инвентаризация навсякъде, където има данъчни складове. 6 екипа извършват проверка в самата рафинерия, други - в нефтопристанище "Росенец". 

Проверката се случва, след като от днес влиза в сила забраната бургаската рафинерия да изнася продукти, произведени от руски нефт. От 1 март пък мощностите няма да имат право изобщо да преработват петрол с произход Русия.  

Предприятието има гратисен период - да реализира вече доставения руски петрол и произведените от него горива. Отсрочката е само за определени нефтопродукти и само ако се изнасят извън държави от ЕС.