Италия пое председателството на групата на водещите демократични индустриални държави Г-7. Министър-председателката Джорджа Мелони иска да използва това, за да повиши авторитета си във външната политика - и да постави миграцията на дневен ред.

Мястото на срещата на върха е символ: Държавните и правителствените ръководители на седемте най-важни демократични индустриални държави ще се срещнат през юни в Пулия, Южна Италия - регион, който според министър-председателката Джорджия Мелони е емблематичен за целта, която италианското председателство на Г7 преследва.

"Пулия има специално символично значение поради географското си положение." През вековете този регион "често е изпълнявал ролята на мост между Запада и Ориента".

Повече присъствие в Африка

По време на срещата на върха на Г7 в Апулия ще бъдат изградени и мостове от демократично-индустриализирания Запад към страните от Азия и Африка. Мелони иска да се съсредоточи върху една тема: миграцията. Това ще бъде свързано с "внимание към Африка". В миналото тук е имало "някои достойни за съжаление пропуски". Тя е убедена, казва Мелони с оглед на своето председателство на Г7, "че Европа - и не само тя - трябва да присъства по-силно в Африка и да си сътрудничи с нея.

През последните месеци Мелони многократно настояваше за международни споразумения с африканските държави за борба с миграцията. В Италия тя е подложена на натиск, когато става въпрос за имиграцията. Броят на мигрантите, пристигащи в Италия, рязко се е увеличил при Мелони. По време на предизборната кампания тя пропагандираше твърда позиция.

Процедури за предоставяне на убежище извън ЕС

Сега тя иска да постави въпроса за миграцията на първо място в дневния ред и на кръга на Г-7.

"Преди всичко тя ще се опита да го превърне в имиджов стимул и да затвърди досегашното си международно признание", казва професорът по политика Джовани Орсина от университета "Луис" в Рим, оценявайки амбициите на Мелони в Г-7.

Тя също така ще се постарае да "придвижи напред два или три въпроса, които са особено близки до сърцето на Италия, като например имиграцията." Мелони все още не е представила никакви конкретни предложения по темата за миграцията за годината на Италия в Г-7. Миналата седмица ръководителят на правителството за втори път трябваше да отмени планираната си годишна пресконференция поради заболяване. През есента Мелони предизвика вълнение със споразумението с Албания, което за първи път ще позволи на Италия да извършва процедури за предоставяне на убежище извън Европейския съюз.

Албанският съд засега е спрял споразумението, но въпреки това Мелони вероятно ще търси подкрепа за своята линия в рамките на Г-7.

Мелони се стреми към признание

Лидерката на Италия обяви публично, че иска да работи по време на председателството си на Г-7, за да гарантира, че всички държави-членки ще потвърдят подкрепата си за Украйна. Глобалната енергийна сигурност също ще играе роля в годината на Италия в Г-7. Освен това конфликтът в Близкия изток също е от голямо лично значение за Мелони. Десният политик, започнала кариерата си в неофашистка организация, сега е начело на най-важните демократични индустриални държави за една година иза това председателството на Г7 е възможност за Мелони да повиши още повече авторитета си във външната политика.

"Впечатлението е, че Мелони също иска да използва председателството на Г.-7 в своя полза."

От самото начало тя следва "много конструктивна стратегия на международно ниво, за да се легитимира", казва Орсина. Като цяло Мелони се чувства по-комфортно на неевропейско ниво, отколкото на европейската арена. Ето защо римският професор по политика смята, че "Г-7 е идеална витрина за тях." Срещата на върха в Апулия през юни също би трябвало да гарантира добър имидж. Срещата ще се проведе в луксозния ваканционен курорт Borgo Egnazia.