Русия поставя рекорд в новия си бюджет: Всяка трета рубла трябва да се влее във военния апарат и сигурността. При това проучванията показват, че обществото е уморено от войната. Това се дължи и на икономическите последици.

"Уважаеми съграждани", започна руският президент Владимир Путин краткото си новогодишно обръщение. "2023 г. е история, сега трябва да продължим напред и да формираме бъдещето". От една страна, беше забележително, че Путин не спомена директно войната срещу Украйна - а само благодари на войниците като цяло. И че Путин не се появи отново пред военните, а нарочно пред един мирен, граждански московски фон, ако не броим вездесъщата реклама на големите електронни билбордове в Москва, приканваща хората да се запишат като войници на договор за "специалната военна операция".

В столицата почти не се чува за войната. Но тя има своята цена - дори отвъд официално неразкритите данни за убитите и ранените.

"Държавният бюджет несъмнено е много сложен", казва заместник-председателят на парламента Александър Жуков. "Заради "специалната военна операция" ще бъдат похарчени много сериозни средства за отбранителната способност на страната ни".

В новия държавен бюджет е поставен рекорд: Всяка трета рубла ще се влее във военния и охранителния апарат.

Внос по обиколни пътища

Автомобилите, филмите, електрониката и козметиката от Запада са по-редки, налага се да се внасят по заобиколен начин - като т.нар. паралелен внос - без съгласието на производителите и са по-скъпи. Русия се опитва да намери заместители от собствената си страна или все повече от Китай, а износът на нефт и газ за Запада, който е толкова важен за държавните приходи, също е намалял. Русия се опитва да открие нови пазари. Путин повтаря почти предизвикателно - също и при първата си медийна изява тази година във военна болница край Москва - че руската икономика не може да бъде унищожена от санкциите.

 "Когато западните компании напуснаха нашия пазар, сривът беше очакван", каза Путин.

 Очакваше се, че компаниите ще спрат да работят и хиляди ще останат без работа. Че хората ще излязат по улиците, за да поискат хляб и работа.

"Вместо това, при 2,9 % имаме най-ниското ниво на безработица в историята на Русия", обясни руският президент. - "Въпреки че инфлацията е висока, тя е под контрол", каза Путин.

Руското производство на отбранителни продукти - танкове, ракети, боеприпаси - е било драстично увеличено според Министерството на отбраната. Посланието зад това: Няма да изчерпим резервите си. Мащабните, брутални атаки с дронове и ракети срещу Украйна през последните дни явно имат за цел да подчертаят това. Те също така показаха, че въпреки предпазливото новогодишно обръщение на руския президент, няма признаци за промяна на курса във войната срещу Украйна. Не е сигурно как точно би се развила Русия без войната срещу Украйна: икономически и в културните, научните и външнополитическите отношения, както и в развитието на бъдещите технологии. Това, което е сигурно, е, че страната щеше да бъде в много по-добро положение.

Липсват критични медии за открит дебат

Нараства ли умората от войната? Проучванията сочат, че да. Но новата нормалност на Русия включва и това да не се критикува "специалната военна операция" под заплаха от строги наказания.

Това затруднява оценката на реалните настроения в страната, тъй като критичните медии не са на разположение за открит дебат относно цената и целта на войната - те са забранени и прогонени от страната.

След няколко седмици, в края на февруари, ще започне третата година от войната. Без разпознаваема пътна карта за това как би могъл да изглежда преходът към мир с Украйна.