"... не ви разбрах душица ама ако искаш от тука мини имам в нарушение и отиваш нататък вече пробвай се тука гледам че мина един с МПС..."

Това вметнато изречение - буквално, се появява в глоби за неправилно паркиране на столичния Център за градска мобилност, съобщи общинският съветник от ПП-ДБ (СС) Симеон Ставрев в социалните мрежи.

Става дума за стандартните уведомления тип "касова бележка", които ЦГМ закача на стъклото на автомобили, паркирали неправилно в града. Обичайно в тях се описва нарушението, цитира се точният член от закона, стойността на глобата и начините за заплащането ѝ.

В този случай обаче в текста, след локацията на нарушението, е плеснато горното изречение.

"Малко ми изглежда като служителят на общинското дружество да си е чатил с някое гадже и леко да се е объркал дали пише в чата, или в системата за налагане на глоби", отбелязва Ставрев.

Подобна грешка може да означава, че уведомлението е невалидно - макар че цялата останала нужна информация е налице. Но това е само симптом, отбелязва общинарят.

"За сметка на това ЦГМ си позволи да договори двойно по-скъпа поддръжка на таблата по спирките в София. Месеци след като прекрати обществена поръчка за 480 хил. лв. заради липса на оферти, общинското дружество пусна нова за 1 млн. лв. В последните две години в търговете за тази дейност се явява само един кандидат", дава пример той.

"Как ръководството на общинското дружество защитава обществения интерес, след като прави заданията на обществените поръчки така, че за тях практически няма конкуренция?"

Ставрев прилага и линкове към старата и новата обществена поръчка.

Разбира се, смяната на ръководството е в правомощията на Столичния общински съвет - в който Ставрев е част от най-голямата група. СОС обаче вече близо 2 месеца и след 5 заседания не може да започне работа по същество, тъй като от ПП-ДБ (СС) не могат да съберат достатъчно гласове за своя кандидат за председател.

Следващото заседание е насрочено за 11 януари, като се очаква дотогава водещото обединение в Съвета да е осигурило подкрепа от ГЕРБ, БСП, или някоя от останалите групи в "малкия парламент".