"Няма да пращаме кораби в Червено море, не става въпрос и за пращане на войска в Йемен, никога не е ставало въпрос за това."

Това отново потвърди и днес министърът на отбраната Тодор Тагарев в Благоевград. 

В края на миналата година Борисов каза, че "българският народ не желае участие във военни действия и ние няма да допуснем България да участва във военни действия". Като рязко се възмути от министъра на отбраната. За участие във военна мисия е необходимо решение на парламента.

Преди това обаче премиерът Николай Денков беше обяснил, че България смята да участва с щабни офицери. Това намерение потвърди и днес Тагарев, но добави, че се мислело и за други варианти.

"Дискутираме в изпълнителната власт кой е най-добрият начин да подходим в сегашната ситуация. Участваме с щабни офицери, по някои други начини можем да участваме, в съответствие с нашите способности", добави той.

И още:

"Борисов е прав, няма как да се включим в такава операция без решение на НС. Но ние дискутирахме кой е най-добрият начин да подходим."

Министърът коментира и ситуацията с българските членове на няколкото отвлечени кораби.

„Първият отвлечен кораб - "Галакси лийдър", има капитан и помощник-капитан, които са българи. Всички други моряци бяха освободени, но капитанът и помощник капитанът са още с кораба, нашата задача е да намерим начин да бъдат освободени. И българският кораб „Руен“ беше отвлечен с първоначално осем моряци на борда, един беше освободен и търсим решение. Дискутираме най-различни опции“, обясни той. 

Предстои подписване на споразумение между България, Румъния и Турция за създаване на противоминна група в Черно море, съобщи още Тагарев. Той обясни, че по този въпрос се работи още от края на лятото.

„Достигнахме до съгласие за концепцията и самия текст на споразумението – как да се урегулират всички въпроси и следващата седмица моят заместник ще бъде в Истанбул за подписване и скоро ще започне тази мисия. Войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия, за сигурността на корабоплаването и за да минимизираме тези рискове, се включват и военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини, надяваме се, успешно“, каза министърът, цитиран от БТА.