Историята няма да се повтори и председателите на БСП и ГЕРБ Сергей Станишев и Бойко Борисов няма да застанат отново един срещу друг в телевизионен дебат.

Двамата досега са се срещали само веднъж в тв дуел, но Станишев призова за ново издание във връзка с предстоящите избори за български представители в Европейския парламент в края на месец май.

Казвам го директно и затова искам и чрез вас да поканя лидера на ГЕРБ, г-н Борисов. Нека направим европейски дебат между лидерите на двете партии. За визията и за Европа, и за България в Европа, защото нещата не се свеждат само до еврофондовете“, каза Станишев пред БНТ.

Без да е получил покана за дебат, а само научил от медиите, Бойко Борисов отхвърли предложението пред радио К2.

"Знаете ли, от 45–ия конгрес съм спрял да се интересувам какво мислят социалистите и какво мисли Станишев и дори не съм чул за това, така че не бих си раздвоявал времето и вниманието какво говори той, по простата причина, че с него да се води дебат е безсмислено", обясни Борисов.

Станишев настоява за такъв дебат, за да не „затънем в оплюване и простотия“ преди тези избори „за бъдещето на нашата страна и за нейното място в ЕС“. Червеният лидер уточни, че не ставало дума за дуел, а за дебат.

Борисов обаче поиска неутрален арбитър с документи.

Когато каже: "Ние ще строим някой светъл, комунистически ден "Белене", трябва да има човек, който да извади договора от 2006 г., да извади какво е говорил по време на предизборната кампания и една година по–късно, това което се е случило. В противен случай да си политиканстваме с него, да си приказваме и да се надвикваме не виждам никакъв смисъл“, каза Борисов.

Преди 5 години Бойко Борисов беше лидер на ГЕРБ и кмет на София, а Сергей Станишев – министър-председател. Тогава опозицията хвърли ръкавицата за дебат, а управляващите приеха и в края на март БНТ стана домакин на сблъсъка.

Тогава двамата се появиха с по три подкрепления - в екипа на БСП се включиха тогава заместник-министърът на икономиката Явор Куюмджиев, министърът на финансите Пламен Орешарски и евродепутатът Илиана Йотова. В икономическия екип на ГЕРБ бяха: Тошко Тодоров, Илияна Иванова и Владислав Горанов.