Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е поискал освобождаването на заместник-директора на ОДМВР-Стара Загора, който към момента на случая, при който почина мъж  след гонка с полицаи, е замествал директора на областната дирекция, както и на началника на охранителна полиция, съобщава МВР.

Оттам допълват, че днес е проведено извънредно съвещание на директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната, в което са участвали министър Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев.

По време на съвещанието са отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание, посочва БТА.

Министърът е разпоредил анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на полицаите. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол, допълват от МВР.

„Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол“, категорични са министър Калин Стоянов и главният секретар гл. комисар Живко Коцев.

(Междувпрочем дословно същото те казаха и след случаите на полицейски побоища при протеста срещуу БФС - б.р. на Клуб Z)

Според министъра е необходимо да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение.

От МВР посочват още, че се предприемат необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери. Също така се засилва дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

Вчера от ОДМВР- Стара Загора обявиха, че временно са отстранени двама младши инспектори. Причината била -  тежки нарушения на служебната дисциплина.

Преди това във вторник директорът на ОДМВР каза, че няма никакви наказани или отстранени, защото няма доказана вина.

Лазар Христов тогава (5 дни след случая) официално обяви, че беглецът е починал, след "процедура по изваждането на лицето от автомобила" и е "получил конвулсии".

Както Клуб Z писа, прокуратурата изтегли делото в НСлС, патоанатомите ще са от Пловдив, а сред възможните причини за получената асфиксия - съдебномедицинското понятие за задушаване, още в първото съобщение се посочваха действия на полицаите.

Вчера "Капитал" написа, че макар и не финализирана, експеертизата сочела, че причина за задушаването е фактът, е петима полицаи са лежали върху Пенев след изважданеето му от автомобила.

Същевременно човекът се оказа, че е вкарван в психиатрия принудително. А според медии - по-конкретно е страдал от параноидна шизофрения.