В специална декларация парламентарната група на ДПС заклейми т.нар. "Луков марш". Това стана ден след като БСП също се противопостави на проявата, която от партията определят като неофашистка.

Маршът е посветен на ген. Христо Луков, български офицер, министър на войната през 30-те години на XX в., ръководител на Съюза на българските национални легиони. Той е убит от бойна група на БКП на 13.02.1943 г. Тази година маршът е планиран за 14.02, събота.

"ДПС категорично осъжда преклонението пред личности, свързани с фашистка идеология, а също и мероприятия в тяхна чест, съпроводени с демонстрация на нацистка символика и своеобразен съвременен неонацизъм", заяви депутатът Тунчер Кърджалиев. Според него плануваното събитие с униформи, нацистки символи и запалени факли ще провокира прояви на омраза и противопоставяне на общности от хора в България, но също и ще създаде негативен образ на държава допускаща такива опасности за цивилизацията, върху която се основава съвременния свят.

„Това е поругаване върху светлата памет на милионите жертви на холокоста и войниците загинали, за да освободят Европа от нацизма“, смята Кърджалиев.

„Вече 12 години крайно десните формации почитат годишнината на генерал Луков, водач на българските национални легиони, организация имаща според историци изцяло фашистки характер“, каза депутатът. Според него е неприемливо да се толерират такива демонстрации.

В декларацията се призовава Столична община да се възползва от правомощията си и да предприеме мерки за недопускане на проявата.

Преди ден срещу "Луков марш" се обявиха и от БСП. Червената партия вече поиска забрана на шествието в събота, тъй като то застрашавало обществения ред.

"Фигурата на ген. Христо Луков сама по себе си е спорна, както и отбелязването на събитието. Неоспорим, обаче е фактът, че шествието ежегодно се използва за публично демонстриране на нацистка символика, отправят се призиви за религиозна и етническа омраза", написаха до столичния кмет Йорданка Фандъкова социалистите.

Срещу събитието преди време остро реагира и външното министерство на Русия. Възмутени сме от провеждането на неонацисткия "Луков марш" в София, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.