Външният министър на Обединеното кралство и бивш премиер Дейвид Камерън призна, че е "загрижен" за действията на Израел в Газа, които може да са в нарушение на международното право.

Това обясни той по време на изслушване в британския парламент след въпрос, зададен от председателката на комисията по външни работи на Камарата на общините (долната камара) Алиша Кърнс:

"Причината да не отговоря на този въпрос е, че не мога да си спомня всеки един лист хартия, който съм получавал. Следя всичко. Разбира се, има много неща, които са се случили и кара човек да се замисли, че това е нещо, което не е трябвало да се случва".

Той призна, че е забелязал неща по отношение на конфликта, които са били "дълбоко тревожни", но изтъкна, че не е негова работа да взема "правни решения":

"Притеснявам ли се, че Израел е предприел действия, които може да са в нарушение на международното право, защото това конкретно здание е било бомбардирано и т.н.? Да, разбира се".

Камерън посочи, че двама британски граждани са заложници на терористичната групировка "Хамас".

Международният наказателен съд разследва потенциални престъпления срещу журналисти в Газа

Международният наказателен съд (МНС) съобщи, че разследва потенциални престъпления срещу журналисти в Газа, съобщи "Репортери без граници" (РБГ). Групата твърди, че е подала две жалби до Хага за военни престъпления, свързани със смъртни случаи на журналисти, загинали при отразяването на конфликта. 

"Престъпленията срещу журналисти се разглеждат от прокуратурата, наред с други потенциални престъпления, като част от текущото разследване на ситуацията в Палестина, а целите и действията на РБГ трябва да бъдат подкрепени и са от решаващо значение в Газа и другаде", оповести в изявление главният прокурор на МНС Карим Хан.

Най-малко 79 журналисти и медийни работници, повечето от които палестинци, са били убити от началото на войната преди три месеца, според Комитета за защита на журналистите.

В неделя "Ал Джазира" обвини Израел в целенасоченото убийство на двама от нейните журналисти, Хамза Дахдух и Мустафа Турия, докато са вършили работата си в Газа. Трети служител на свободна практика, Хазъм Раджаб, беше ранен. Здравното министерство в Газа потвърди смъртните случаи и обвини Израел за престъплението.