Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев.

Първоизточникът на "информацията" са постове във фейсбук, включително публикувани от столични общински съветници. Това пише днес в редовната си рубрика за проверка на факти БНР.

В профила си общинският съветник и кандидат-кмет Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС пише на 6 януари:

"Спасителите" на София забравиха Деня на Христо Ботев. За първи път Столична община не почита рождението на един от най-великите българи с официална церемония. Има само венец от кмета. Може би е по-добре, че са пропуснали да организират тържеството - току-виж са се появили розовите еднорози от софийската Коледа. Базпаметността явно е на мода. Ако някой ден е модерно да си българин - същите тези хора ще са първи на паметника, ще се хванат и на хорото в Калофер. Този нов вид модерни хора се срамуват да изрекат думите българин и български! Нас не ни е срам - Да живее България!".

Ден по-рано - на 5 януари, друг "загрижен" за Ботев общински съветник – Карлос Контрера от ВМРО, също коментира темата на личната си страница в социалната мрежа:

"С тревога и огорчение разбирам, че тази година Столична община няма да организира официално честване за годишнината от рождението на Христо Ботев...Не се предвижда официална програма, нито мероприятие. На 6-ти януари отбелязваме 176 години от рождението на Ботев. Срам и позор за София, Столична община и градската "управа", че няма да има официално честване. Прави ми впечатление, че откакто безродниците дойдоха на власт в София, градът спря, а паметни дати, събития, личности рязко изчезнаха от Културния календар на столицата. Нямаше чествания за освобождението на София, няма да почетем рождението на Христо Ботев, кой и какво ще почитаме тогава?".

Естествено, кафявите медии от цялата позната кавалкада правят цяла кампания с публикации и идентични твърдения.

По същото време в социалните медии се появиха стотици публикации, в които се повтаря твърдението, че Столичната община е отменила официалните чествания по повод 176 години от рождението на Христо Ботев, а кметът на София Васил Терзиев не е почел паметта на поета-революционер. 

Твърдение: Столичната община е отменила официалното честване по повод 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

БНР търси за коментар Столичната община, откъдето категорично отрекоха честванията за Деня на Христо Ботев да са били отменени. Оттам уточняват, че "Денят на Ботев традиционно е част от "Културния календар" на Столичната община. Тази година, на 6 януари, общината е разширила инициативите, чрез които се отдава почит и преклонение към делото на големия революционер и гениален поет на България".

176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев е била чествана на Площад "Славейков" на 6 януари, където е бил организиран поетично-музикален рецитал по стихове на поета, с участието на творци и интелектуалци.

От общината допълват, че на площад "Славейков", актьорът Христо Чешмеджиев и вокална формация „Светоглас“ са представили музикално-поетичен рецитал по стихове на Христо Ботев.

Информация за честването на пл. “Славейков“ е била публикувана на сайта на Столичната община и са информирани медии.

В същия ден в сградата на Столичната библиотека, е била открита и документалната изложба "Жив е той, жив е!", с ценни екземпляри и редки първи издания от фонд "Книжовно наследство", фонд на сектор "Изкуство".

Експозицията включва и оригинални вестници и списания от съхранявания в библиотеката архив на детския периодичен печат преди 1944 г. Могат да се видят и първите биографии на Христо Ботев от Захари Стоянов, както и първите събрани съчинения на поета под редакцията на дъщеря му Иванка Ботева и на Иван Клинчаров. 

Акцент в изложбата са факсимиле на последното писмо на Ботев от парахода "Радецки", публикувано в първото издание на съчиненията му под редакцията на Захари Стоянов от 1888 г., превод на Христо Ботев на драмата "Кремуций корд" от Костомаров от 1893 г., юбилейните Ботеви листове и др.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина е бил поставен почетен гвардейски караул по искане на Столичната община от 12.00 ч. до 14.00 ч. Венци и цветя на паметника са поднесли както кметът на София Васил Терзиев и неговият екип, така и граждани.

Заключение

Твърдението, че Столичната община е отменила официалното честване по повод 176-тата годишнина от рождението на Христо Ботев, е НЕВЯРНО. Паметта на големия поет-революционер е почетена пред сградата на Столичната библиотека с музикално-поетичен рецитал по Ботеви стихове. Открита е и документалната изложба "Жив е той, жив е!". Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина е бил поставен почетен гвардейски караул за времето от 12.00 ч. до 14.00 ч., а венци и цветя са поднесени от столичния кмет и жители на София.