Американският президент Джо Байдън скоро ще обяви намерението си отново да включи подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен в списъка на световните терористи. Това обявили пред Асошиейтед прес двама източници, запознати с плановете на Белия дом, и един служител от администрацията на държавния глава, предаде БТА.

Хусите извършиха десетки нападения срещу търговски кораби в Червено море. Групировката твърди, че атакува плавателни съдове в отговор на военните операции на Израел в Газа след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Тримата души, запознати с решението, не са упълномощени да го коментират и са пожелали анонимност, за да обсъдят въпроса преди очакваното официално съобщение. Очаква се администрацията да направи изявлението днес, казава американски служител.

Държавният секретар Антъни Блинкън изключи хусите от списъка на чуждестранните терористични организации и на обявените за глобални терористи през февруари 2021 г., тъй като администрацията се стреми да улесни доставката на хуманитарна помощ в Йемен, припомня АП. 

В последните си дни администрацията на Тръмп обяви хусите за чуждестранна терористична организация въпреки категоричните възражения на групи за защита на правата на човека и хуманитарна помощ.