Насред избора на двамата съдии от квотата си в Конституционния съд парламентът е на път да сътвори конституционен скандал, заобикаляйки решение на... Конституционния съд.

Т.нар. конституцционно мнозинство се опитва да осигури на своите избраници - председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият съдия във ВКС Борислав Белазелков мандат от 9 години в съда, въпреки че на 11 януари КС единодушно реши, че трябва да е 7 години.

Според решението след като парламентът забави избора на двама съдии от своята квота, то новоизбраните ще довършат мандата. От квотата на Народното събрание трябваше да се излъчат двама съдии в КС на местата на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев - първият с мандат, изтекъл през 2021 г., вторият - през 2022 г. С избора сега, който тече в парламента, Атанасова и Белазелков трябва да довършат техните мандати.

Вчера Атанасова и Белазелков, както и третият кандидат Цвета Рангелова ("Възраждане") бяха изслушани в комисията по конституционните въпроси. Според правилото, прието в  комисията, гласуването в зала трябваше да стане 72 часа след изготвянето на доклада от изслушването. Още вчера обаче председателката на комисията Надежда Йорданова (ПП-ДБ) даде заявка, че гласуването може да се случи още днес. Обясни пришорването с натоварената законодателна програма за другата седмица, както и защото много депутати били в командировки.

Така днес докладът се озова като точка първа в дневния ред и депутатите започнаха с обсъжданията.

Какво обаче четем в него?

НС реши:

"Избира Десислава Вълчева Атанасова за съдия в Конституционния съд на Република България на мястото на Гроздан Николов Илиев за срок от 9 години."

"Избира Борислав Николов Белазелков за съдия в Конституционния съд на Република България на мястото на Анастас Василев Анастасов за срок от 9 години."

И понеже решението на Конституционния съд за довършването на мандатите ще е в сила на практика от утре, тъй като бе обнародвано в "Държавен вестник" този вторник, то има повече от обосновано предположение, че бързането няма нищо общо с натоварената законодателна програма на парламента. Макар неофициалното обяснение на мнозинството ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС да е, че в проектите пише "9 години", защото формално решението на КС не е в сила.

До решението на КС се стигна след питане на президента Румен Радев относно продължителността на мандата на съдия, избран след изтичането на срока за обновление на състава на съда. 

И малко любопитни щрихи: 

Не е ясно защо Атанасова бе поставена на мястото на Илиев, а Белазелков на Анастасов. 

Отделно - практиката в НС не помни друг случай, в който парламентът да е определял мандат в решенята си - което не е негова работа. Особено, когато е конституционно определен.