Вътрешният министър Веселин Вучков призна, че е притеснен за състоянието на информационната система на МВР, за която той отговаря пряко. Вучков каза това малко след като комисията за контрол на СРС в парламента изслуша шефа на бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков за операция "Червеи". На изслушването присъстваха Вучков и правосъдният министър Христо Иванов.

 "Обект на СРС-тата е автоматизирана информационна система на МВР, нещо, което не се е случвало“, коментира Вучков. 

Той призна, че в доклада на бюрото са констатирани и системни проблеми и лично той е обезпокоен от този факт. Вътрешният министър призова да се направят промени в законодателството или с организационни мерки да не се позволява повече да има такива пробиви, защото иначе скандалите ще продължат.

След заседанието стана ясно, че докладът на бюрото ще бъде разсекретен и изпратен на Висшия съдебен съвет (ВСС). Шефът на парламентарната комисия Димитър Лазаров заяви, че на следващото заседание комисията ще изслуша лица, които са пряко свързани с разработката.

Вучков каза още, че тече дисциплинарно производството срещу няколко служители от дирекция „Сигурност“ в МВР, защото те са използвали СРС-та в разработката. 

В доклада на бюрото е записано, че не е имало резултати и не е установена никаква информация, която да е събрана от използваните СРС-та. Според Лазаров това е странно, защото СРС-та са прилагани в дълъг период от време.

По-рано днес от Реформаторския блок и Патриотичния фронт се обявиха за отстраняване на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, шефа на ДАНС Владимир Писанчев и шефа на ДАТО Цветан Китов. Според коалиционните партньори всички те са компрометирани фигури и трябва да бъдат сменени с хора, които не са опетнени.