Лошо копие на "мързеливия" бюджет на Фандъкова - така от ГЕРБ определят публикувания вчера проект за бюджет на Столичната община. На пресконференция днес представителите на партията на Борисов в Столичния общински съвет остро разкритикуваха предложенията на кмета Васил Терзиев, като подчертаха, че той е бил критичен към последния бюджет на тяхната кметица миналата година, а сега изцяло продължава нейни проекти.

"Това е същият този бюджет, който през септември месец миналата година г-н Бонев и колегите от "Демократична България" отхвърлиха, защото той не предлага реформи, подкрепял статуквото... Ами това, господа, този бюджет означава, че вие сте копирали едно към едно нещата, които уж не харесвате", обясни Антон Хекимян.

Той се възмути и че било възмутително как е описан всеки проект в детайли, което от общината изтъкват, а тези проекти са всъщност наследство от Фандъкова.

От ГЕРБ изтъкнаха и че кметът е отказал да отговаря на повечето им въпроси, а просто станал и си тръгнал.

"Кандидат-кметът Терзиев може да си позволи да не дойде да общественото обсъждане през септември. Но кметът Терзиев, да стане, засегнат от въпроси на общински съветници, избрани от гражданите, да се обърне и да си тръгне като сърдита госпожица, няма право да го прави. Това е кметът на Столична община, четвъртата позиция в държавата, никой няма право да го прави", заяви бившият председател на СОС Георги Георгиев.

Според Прошко Прошков инвестиционната програма е тази, по която от ГЕРБ са работили през годините, а сега ПП-ДБ (СС) я внасят като своя.

"В момента предлагат едно лошо копие на тъй наречения "мързелив" бюджет на Фандъкова. Има няколко сериозни проблема. Имаше подробно обсъждане с всяка група в общинския съвет. Тридневно обсъждане с всички районни кметове, с журналисти. Това било прозрачност, нашето не било. Това не е прозрачност. Къде е политиката в държавната сфера? Къде отива политиката по културата?", пита той.

Терзиев бе разкритикуван и за тезата, че спортът в София не е във фокуса му - макар тази година градът да е Световна столица на спорта.

Според Хекимян в бюджета "няма проект за нито един пирон, който те ще забият наново".

"Те ще реализират всичките проекти, които са приготвили много надлежно ГЕРБ и кметът Фандъкова, за да могат да отидат много надлежно и да отрежат лентичката", добави той.

Разлика обаче имало, призна Георгиев - в предвидените 500 000 лева за "иновативни технологични компании".

"Означава ли, че с данъците ни ще се финансират частни компании? Вместо да се правят програми, да плащаме курсовете по адаптирано плуване, да се финансира спортът. Моля, направете разследване."

Терзиев: Вместо продуктивна среща, получихме политическо позициониране и заяждания

Искахме да имаме продуктивна среща, да обсъдим всичко, без идеята, че е съвършен бюджетът, отбеляза на свой брифинг кметът Васил Терзиев. 

"Стана това, от което се опасявахме. Това, което получихме, беше политическо позициониране, обвинения как се отнемат права. Ние казахме в самото начало - моя, не записвайте, не го пускайте онлайн, има време за това. Ако бягахме, нямаше за пръв път да публикуваме не два хвърчащи листа, а всички таблици."

Според него от ГЕРБ използват "всяка една възможност за заяждане", не уважават определени искания, затова и той напуснал срещата.

"Бюджетът е жив документ, който постоянно трябва да се подобрява, до момента, в който е приет", коментира още Терзиев. 

Кметът все пак изрази надежда, че в бъдеще ще има по-продуктивни срещи.