„Съвсем скоро ще постигнем съгласие за използването на замразените руски активи в полза на Украйна“, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той говори след края на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Министрите се съгласиха, че сега не е моментът да се спира помощта за Украйна. Напротив - тя трябва да бъде повече и по-бърза, каза Борел. Той ще посети страната през първата или втората седмица на февруари.

„Представихме нонпейпър, за да илюстрираме на министрите как ще работи Европейският механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ). Те се съгласиха, че моментът е подходящ да се преразгледа работата му според Фонда за подпомагане на Украйна“, сподели Борел.

За подпомагането на Украйна ще бъдат използвани замразените руски активи.

„Мога да кажа, че имаме политическо споразумение да приключим работата на основата на предложението, което разгледахме през декември с фокус върху приходите. Почти съм уверен, че ще приключи скоро. Виждам, че споразумението идва“, изтъкна дипломат номер 1 на Европа.

По повод ситуацията в Близкия Изток Борел заяви, че страните членки на ЕС работят и върху санкции срещу израелските заселници екстремисти на Западния бряг. Той се надява мерките да бъдат одобрени скоро. Подготвя се и конференция за мир в региона на базата на съществуването на две държави - нещо, което Израел на този етап не приема.

По повод подготвяната мисия на ЕС в Червено море, Борел каза, че нито една страна членка не е възразила, но допълни, че трябва да се поемат конкретни ангажименти като например кой ще я ръководи.