Седмици след публикацията в "Бърд" относно странни маневри с имот на централната столична улица "Чаталджа", в които са замесени финансовият министър Асен Василев (ПП), депутатът и вероятен бъдещ кандидат за евродепутат Даниел Лорер (ПП), т.нар. Кралица на винетките Станислава Арнаудова и бившият бизнес партньор на Василев - американският гражданин Себастиян Бретшнайдер, министърът и Лорер решиха да говорят пред медии, за да обяснят казуса.

Говориха обаче в контролирана среда - пред скупчени пред тях журналисти, надвикващи се един друг, което дава възможност за избирателни отговори, както и събеседникът да си тръгне във всеки един момент. В резултат: Василев препращаше въпросите към другите участници в историята, а Лорер обясни фактът, че е купил имота в сградата за малко над 350 000 лева (над 100 квадрата) и го е продал за 1,8 милиона лева с това, че през 2020 г. било по-евтино и че е направил ремонт. Василев се закани да сърди "Бърд".

Както Клуб Z писа, на 10 януари "Бърд" съобщи, че бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин (Себастиян Бретшнайдер) за 5 млн. лв., но е успяла да спаси имотите си с изгодна сделка за 3 милиона през септември 2023 г. Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова, известна като Кралицата на винетките - собственичка на "Си Трейдинг 2016" и привилегирован посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. Освен това Арнаудова в лично качество е придобила и имота на Даниел Лорер в същата сграда - на ул. "Чаталджа" 3 (между бул. "Дондуков" и паметника "Левски").

Подробност е, че през 2021 г. Василев излиза от фирмата си "СТВ Консълтинг" ЕООД, купила къщата на "Чаталджа" през 2019 г. с кредит от близо 3 милиона лева, като собственик става Марио Сотиров. Лорер купува своя имот там през 2021-ва, когато той вече е основно ремонтиран. По думите на Василев под 30 процента от кредита е бил за имота, останалите пари са отишли за ремонта. А освен като купувач на целия имот Арнаудова се появява и като "тол посредника", написал дълго становище защо тази дейност не трябва да бъде включена в Закона за обществените поръчки с последните му изменения - защото така или иначе дейността е извън обхвата на ЗОП по силата на европейска директива. С това становище се съобразяват и МФ, и парламентът, като така и не стана ясно кому е била нужна тази пламенна самозащита при наличието на европравилата.

Темата се доразвиваше докато двамата политици мълчаха. Асен Василев избра да говори чрез фейсбук профила си и чрез прессъобщения на Министертво на финансите. Лорер, който е по-достъпен като депутат, обясни накратко, че правел ремонт в имота и това го оскъпило.

Така стигаме до днес. "Аз не съм собственик на въпросната фирма", заяви очевидното и от Търговския регистър Василев. Къщата е продадена през брокер и второ - по евродиректива не се прилага ЗОП - обобщи той ролята на "Кралицата на винетките". За която заяви: 

"Не, не съм се виждал с нея никога през живота си".

"Ама питайте г-н Сотиров и г-н Бретшнайдер - не мога да обяснявам за две лица какво правят две години след като съм продал тази фирма. Това е все едно да сте си продали колата преди две години и да питате защо е ожулила колата на съседа и какво точно се е случило. Нямам никаква представа!" - заяви още той по въпроса с бившите му партньори и неуредените въпроси между тях.

С Марио Сотиров за последно говорил преди 6-7 месеца.

Василев се закани още да съди "Бърд" - заради написаното, че е краен собственик на офшорката "Акселберт".

Що се отнася до купения от Лорер апартамент на съмнително ниска за центъра на София цена, Василев посочи, че трябва да бъде попитан самият депутат. После обясни как влезли в тази сграда, която цяла година стояла на пазара и имала нужда от "тотален ремонт". Заяви още, че Лорер купил имота си в неремонтираната сграда, имал предварителен договор, а сделката е изповядана по-късно. На забележка от журналисти, че е купил имот във вече ремонтираната сграда, Василев прати медиите да питат Сотиров защо е продал евтино.

"Цената е такава каквато продавач и купувач са се съгласили. Колко е изгодно през 2020 г. да купите на 1000 евро от другата страна на "Дондуков" сграда, която е в ремонт...", заяви министърът.

"Няма никакъв повод да се мисли, че има политическа облага понеже купувачът продава винетки. Когато купувачът иска един имот, предлага цена. Лично аз не исках да продавам, защото беше имот, в който се бяхме нанесли сравнително скоро" - опита да обясни и Лорер малко по-рано през деня.

Тоест, не искал да продава лесно, ето защо цената за неговия имот станала по-висока. Все пак го купил преди три години. 

Как ви намери Арнаудова като не сте искал да продавате имота - бе попитан. "Всеки, който иска да продава имот казва на брокер. Фирмата искаше да продава и ние се съгласихме на подходящата цена да продаваме заедно с нея", отвърна Лорер.

"Категорично, съвършено категорично и абсолютно категорично няма никаква връзка между тези събития, винетките са раздадени още 2019 г.", отвърна той в отговор на въпроса как така единственият продавач на винетки купува имот от управляващата партия, докато американският гражданин е завел иск срещу собственика на имота, свързан с управляващата партия.