Предполага се, че служители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците и организация на работата са участвали в нападението на „Хамас“ срещу Израел. Тази новина предизвика ужас и съкращаване на финансирането. Според данни на разузнаването, които днес публикува „Уолстрийт Джърнъл“, обхватът на предполагаемите връзки между служителите на Агенцията на ООН за помощ на палестинските бежанци и терористите в ивицата Газа е по-голям, отколкото се предполагаше досега.

Вече бе установено, че дванадесет от тях са участвали в терористичната атака на „Хамас“ в Израел на 7 октомври. Друго разследване преди това разкри, че в група на 3000 учители, ангажирани от UNRWA, са празнували и поздравявали клането. Днес пък американският вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, позовавайки се на доклади на разузнаването, че около десет процента от всички 12 000 хуманитарни работници на UNRWA, работещи в ивицата Газа, са свързани с „Хамас“ или „Ислямски джихад“. Информацията се основава, наред с другото, на данни от мобилни телефони, разпити на заловени бойци на „Хамас“ и документи, намерени от убити бойци, съобщава вестникът. Според вестника правителството на САЩ е било информирано за резултата от разследването.

Обвиненията срещу служителите за предполагаемо участие в кланетата на „Хамас“ предизвикаха възмущение по целия свят.

В отговор на това редица държави, включително Германия, САЩ, Великобритания и Франция, временно преустановиха плащанията си към организацията за помощ.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш иска да се срещне с представители на държавите донори днес в Ню Йорк, съобщават от ООН. Той се бори за допълнително финансиране на организацията. Неговият говорител Стефан Дюжарик заяви, че генералният секретар на ООН е "лично шокиран" от обвиненията.

"Но посланието му към донорите - особено към тези, които са прекъснали вноските си - е поне да осигурят непрекъснатост на работата на UNRWA."

Организацията на ООН за помощ има "десетки хиляди отдадени служители" в региона, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който отново призова за бързо изясняване на обвиненията. Агенцията на ООН за помощ играе "абсолютно съществена роля, за да гарантира, че мъжете, жените и децата, които толкова отчаяно се нуждаят от помощ в Газа, действително я получават", каза Блинкен.

Израел призова за цялостна реформа на палестинската агенция за хуманитарна помощ.

"Проблемът на Агенцията не са само няколко гнили ябълки, участвали в клането на 7 октомври", цитира "Уолстрийт джърнъл" високопоставен израелски правителствен служител. "Институцията като цяло е убежище за радикалната идеология на "Хамас" - заяви служителят." "UNRWA отдавна е в сговор с терористите" - заяви посланикът на Израел в Германия Рон Просор пред "Тагесшпигел".

Дори извършителите на масовото убийство на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. са били възпитаници на училищата на UNRWA, каза той. Той приветства факта, че сега финансирането е спряно "в голям мащаб". Това обаче може да е само началото. "В сегашния си вид тази агенция не може да допринесе за мира", каза Просор.