До края на годината ще бъдат открити 130 километра нови магистрали. Това обеща министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в отчета си за първите 100 дни от управлението на новия кабинет.

Министърката посочи, че дава отлична оценка на екипа си. 

Министерството бе разделено на две неработещи министерства и най-доброто, което направихме е, че успяхме да ги обединим и да върнем нормалния ритъм на работа, посочи Павлова.

Според нея най-големият успех на ведомството през този период е, че не е допуснало загуба на нито един евроцент от европейските фондове, въпреки че при идването си в министерството са заварили 200 милиона лева в риск.

Павлова посочи, че екипът ѝ е предприел спешни мерки за спасяване на забавените проекти за изграждане на пътна инфраструктура.

Строителството на магистрала "Марица" закъснява с повече от година. Следим работата по нея всеки ден и до октомври аутобанът ще е готов изцяло, обеща министърката. 

Още през юни обаче трябвало да е готов втори лот от тази магистрала, който е в участъка Димитровград - Харманли.

Според плановете на министерството до октомври трябва да бъде пуснат и лот 2 от автомагистрала "Струма", който е в участъка Дупница - Благоевград. Два месеца преди това трябва да бъде завършен и участъкът между Сандански и Кулата.

Павлова уточни, че за довършването на 15-те километра до гръцката граница са водени тежки преговори и че при идването на новия екип на министерството по него са били свършени под 50 процента от строителните дейности и на обекта не е имало нито една машина.

По магистрала "Хемус" също се очаква напредък. Участъкът от Шумен до Белокопитово трябва да е готов през лятото, както и обходите на Монтана и Габрово.

Рамразен е проектът за изграждане на Северната скоростна тангента на столицата. За проекта вече има строително разрешително и още идната сряда ще го стартираме, каза строителната министърка.

Според Павлова през тази година ще бъдат завършени 130 километра нови магистрали и ще започне изграждането на нови участъци с 60-90 километра дължина. Приоритетните проекти са продължението на магистрала "Струма" след Благоевград до Кресненското дефиле, за преминаването на което все още няма окончателно решение и продължението на магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч.

През тази година ще бъдат рехабилитирани и 380 километра от републиканската пътна мрежа.