Петдесет и шест железни сандъка чакат да бъдат напълнени с най-значимите древни богатства на България. Контейнерите ще летят на 23 март за Париж, където на 14 април в Лувъра ще бъде открита изложбата „Епопея на тракийските царе“.

 

Част от сандъците са наредени в момента в хранилищата на НИМ, други са из музеите в страната, откъдето трябва да пратят избраните за Лувъра антики. В ателиетата на Националния исторически музей вече реставрират последните предмети, които ще бъдат показани във Франция.

Сандъците, в които скоро тези съдове ще бъдат положени, са изработени от специална сплав. Тя по думите на директора на НИМ Божидар Димитров издържа на 1900 градуса температура.

„Ако самолетът, с който ще пътуват за Париж, се разбие и пламне, предметите в нея ще оцелеят, най-много да се затоплят леко“, казва пред „Площад Славейков“ историкът.

Контейнерите, с които разполага музеят, общо са 200. Купени са преди години в Берлин за 300 хиляди долара. България нерядко ги дава под наем на музеите в съседните държави – Сърбия, Македония, Румъния, когато техни експозиции пътуват за изложби в чужбина.

Бронзово огледало от Пловдив.

Самолетната авиокомпания, което ще отнесе българското културно-историческо наследство в Париж, ще бъде избрана с обществена поръчка, обявена в сряда. Превозвачът ще получи за транспортирането на съкровищата 33 хиляди лева.

Най-масивните експонати в изложбата ни във Франция тежат общо 2 тона, казва Димитров. Това са три огромни каменни изображения – надпис от Септември, мъжка статуя от Бургас и лъв от Стрелча. Те ще бъдат извозени до Париж с камион, пратен от Лувъра.

Останки от конска амуниция от района на Синеморец.

Източник Площад Славейков