СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Този уикенд в Германия пристигат 12 американски бойни самолета от тип “А-10- Thunderbolt”, известни още като “Глиганите” – по-скоро заради мощта им, но и поради страховития им вид.

Тези бойни машини са предназначени предимно за поразяване на танкове, но и на пехота. В момента те се използват при въздушните атаки срещу бази на “Ислямска държава” в Сирия и Ирак.

Дванадесетте самолета ще бъдат разположени в американската военна база в Шпангдалем, западногерманската провинция Ренания-Пфалц. Планира се и дислокация на Изток на по-късен етап. 

Целта е повече от ясна – сериозно предупреждение към Русия, ако въпреки споразумението от Минск боевете в Източна Украйна не стихнат и Москва продължи да изпраща тежки оръжия и подкрепления в жива сила.

“Американските ВВС засилват присъствието си в Европа, за да покажем на нашите партньори и съюзници, че приоритет има сигурността”, заяви днес Том Джоунс, заместник-командир на щатските ВВС за Европа и Африка, визирайки Украйна. Освен 12-те бойни самолета Пентагонът изпраща в Германия и екипажи за тях, както и 300 войници, техници и персонал по поддръжката.

Да припомним, че през май м. г. САЩ изтеглиха 21 самолета от тип “А-10 Thunderbolt”. Явно при сегашното положение в Източна Украйна решението е било преразгледано. Този тип самолети е доста стар, разработен е през 70-те години на миналия век, но продължава да е надежден, твърдят военни експерти. В разгара на студената война “Глиганите” играеха важна роля в арсенала на САЩ, разположен на територията на Западна Германия. Американците всеки момент бяха готови да вдигнат във въздуха тези бойни самолети, ако Съветският съюз би направил и опит за агресия спрямо тогавашната ФРГ. Тогава опасенията бяха за танкова атака през “Чек пойнт Чарли” – граница между Източен и Западен Берлин, където нямаше стена. Пунктът беше строго пазен. От там минаваха дипломатически автомобили и военни джипове на съюзниците.

На борда на “А-10” има ракетни системи и бомби. В носовата част е инсталирано и 30-милиметрово бордово оръдие. То е в състояние да изстрелва по 4000 противотанкови муници в минута. Защитата на екипажа е максимална. Корпусът представлява 400-килограмова “вана” от титан. Това, както и оръжията на борда, правят самолета тромав.

Поради тази причина САЩ възнамеряват да заменят “А-10- Thunderbolt” с по-съвременния вариант “F-35“