Винетните стикери, които лепим на предното стъкло отиват в историята! Най-вероятно още от 2017 г. лепенките ще отпаднат и ще бъдат заменени от тол система.

Днес в регионалното министерство бе подписан договорр между Агенция "Пътна инфраструктура" и Световната банка. С него финансовата институция трябва да помогне с опит и знания за въвеждането на нов и по-справедлив модел за заплащане на поддръжката на пътищата в страната.

Задачката е точно да се намери решение как, за кого и от кога. И още - дали бъдещата тол система ще бъде изградена от частна компания, избрана с конкурс или държавата ще инвестира в нея.

Необходим е по-справедлив принцип - пътните такси трябва да се плащат от тези, които ги рушат, обясни замисъла строителната министърка Лиляна Павлова.

Според нея у нас приходите от продажба на винетки са  200 милиона лева на година, но след въвеждането на пътни такси те можели да скочат двойно.

В момента годишната винетка у нас за леките коли и микробусите е 67 лева, при автобусите цената варира от 526 до 684 лева в зависимост от екостандарта, а за тежките камиони се плащат от 1000 до 1300 лв.

Все още не е ясно дали тол системата ще бъде въведена едновременно за всички видове пътища или в началото ще е само за основните пътни артерии. Друга възможност е на изминато разстояние първи да започнат да плащат камионите и автобусите.

Окончателното решение за модела, който ще бъде избран за България ще стане известно през декември, когато трябва да бъде готов докладът на АПИ и Световната банка.