Някой наистина „в момента се старае много“. И не е ясно дали това е само главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, по чийто адрес Бойко Борисов изрече въпросната фраза онази вечер от Брюксел.

Да опитаме да направим профил на този старателен някой. Първо той е много упорит и ефективен.
А е ефективен, защото е доста навътре със законотворчеството и умее да убеждава големи групи хора, респективно - депутати.

Преди 2 дни стана така, че от промените в Закона за МВР в последния момент да отпадне (без дебат) изискването за 5 години на „старша ръководна длъжност“ именно за поста на Лазаров. Остана „ръководна длъжност“. Опитни кадри от МВР поясниха, че „старшата ръководна“ е директор на дирекция, главна дирекция или нещо по-високо, каквото Лазаров не е бил, преди да стане главсек. „Ръководна длъжност“ е и началник отдел. Точно такъв е бил, и то точно 5 г. и 2 месеца – от април 2008 до юни 2013 (според официалната му биография на сайта на МВР, б.а.). Гласовете „за“ в сряда в НС бяха цели 132, т.е. - на всички от управляващата коалиция. А резултатът е 1:0 за Лазаров – отново е съвместим според закона.

Друг сюжет е, че според юристи тълкувателно решение на КС повелява, че щом се промени правилото за начина на назначаване – в случая вече се иска подпис на президента, Лазаров (или евентуален друг кандидат) отново трябва да бъде предложен от правителството и преназначен. За това пък се оказва, че няма срок. 2:0 за Лазаров.

Всъщност - и за шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на специализираната ДАТО Цветан Китов, визирани доскоро от ГЕРБ като мишени № 1 на цялата гимнастика със Закона.

Не мина поправката, "пробвана" на коляно от Пламен Нунев да се сложи срок от един месец. Хеттрик за Лазаров.

Ако продължаваме да издирваме кой се старае много, има опасност да стигнем до извода, че той има сила да убеждава и министър-председатели.

"Арести на тези хора. Така както Цветан Цветанов го влачеха по съдилищата, трябва тези да ги видя всичките там повлачени – от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев – всичките.... 

... В същото време две седмици преди това там ставаше въпрос за убийства – не някои хора да са се карали, а за убийства, поръчки, което означава, че главният секретар на МВР трябва да е разпоредил куп мероприятия на тези хора, най-малкото да ги запази и пазейки ги, е щял да знае теглят ли пари, носят ли пари, крадат ли пари, какво правят. По офисите на тези фирми стоеше жандармерия, сиреч някой ги е пратил със заповед...

Стои Чобанов и ми вика: „Правителството не е виновно”. То има огромна вина. ДАНС и МВР – огромна вина – финансово разузнаване – огромна вина. Как ще си изнесат за една година 3.5 млрд?! Къде са били тези хора със заплати от милиони левове на година и БНБ, и в ДАНС, и в МВР. И с цялата си наглост направиха Закон за МВР да бетонират същото това недоразумение, което е главен секретар. Виждате, какво ни дава Господ всеки ден – бури, катастрофи в държавата, наводнения, фалит, да се махнат, да си отдъхне държавата!”

Това е мнението на Бойко Борисов от 14 юли 2014 г. в разгара на горещото КТБ-лято. 

Да видим какъв катарзис преживя то.

На Писанчев и Лазаров „да се даде шанс“ и „хубавото е, че и преди, и сега са ми подчинени, така че аз знам възможностите и качествата им“. Това пък бяха първите индикации, дошли от интервю на министър-председателя на 10 януари пред Нова тв. 

После изникнаха „Червеи“-те, после се оказа, че Лазаров отново нищо не е знаел за тях, че подписът му го няма „в кюпа“. За Писанчев нищо не се оказа, защото никой нищо не е казал - докладите са класифицирана информация.

Дойде и вечерта на 12 февруари, когато министър-председателят е в Брюксел. 

"Най-лесно е да ги омета. И кого ще сложа? Какво по-добро ще се случи?... 

... Ако премиерът Орешарски ги е карал да вършат каквото вършат, да си понесе той отговорност, те са изпълнители.“ 
Ето какво вече смята Борисов макар и след наличието на нов мегаскандал. Напротив – на него и на държавата трябват „поне още половин година спокойствие.“

От същото изказване е и цитатът, че Лазаров „в момента се старае много“. 

Който и да е този – старателният, много му връзва. Не може да му се отрече.