От посолството на САЩ също реагираха на провеждането на т.нар. Луков марш, който се гласи за 14 февруари в София. С него крайнодесни и фашизоидни формации "почитат" паметта на ген. Христо Луков - бивш министър на войната и лидер на Съюза на българсикте национални легиони.

"Посолството на САЩ в България отбелязва с безпокойство намерението да се проведе т. нар. Луков марш на 14 февруари в София. Въпреки, че напълно подкрепяме принципа на свобода на словото, демократичните свободи не трябва да се използват като претекст за разпространяване на нетолерантност, ксенофобия и антисемитизъм. Посолството на САЩ застава зад българските лидери и граждани, които осъждат ксенофобията, речта на омразата и всички форми на нетолерантност и се присъединява към тях в призива за уважение към човешките права, които са фундамента на демократичните общества", се казва в официална позиция на мисията.

Столичната община вече отказа да издаде т. нар. съгласуване за т. нар. Луков марш. 

Решението е взето на базата на становища на МВР, Главна прокуратура и ДАНС, до които кметът на София Йорданка Фандъкова се е допитала. Тя е издала заповед служителите на СДВР да бъдат по-внимателни при опазването на обществения ред на 14 февруари, за когато е насрочен тазгодишният "Луков марш".

За първи път обаче организаторите, които са пратили уведомително писмо, не получават разрешение за провеждането събитието, което включва и факелно шествие по столични улици. Миналата година то тръгваше от Пилоните, по бул. "Витоша",  „Патриарх Евтимий",  „Васил Левски", покрай СУ „Св. Климент Охридски" и бул. „Дондуков" и завършваше на ул. "Тракия", където има паметна плоча на генерала.

След консултациите с въпросните 3 институции Столичната община позволява само събиране на ул. "Тракия", поясниха пред Клуб Z от кметството. 

Срещу провеждането на марша вече възразиха от ДПС, БСП, руското посолство и редица неправителствени организации.