Президентът Володимир Зеленски посети украинските войски на югоизточния фронт и връчи медали, съобщи днес кабинетът му на фона на усилени спекулации, че популярният главнокомандващ на армията Валерий Залужни скоро може да бъде уволнен, предаде Ройтерс.

"За мен е чест да съм тук днес. Да подкрепя воините и да ги наградя. Те са изправени пред трудна и жизненоважна мисия да отблъснат врага и да защитят Украйна“, каза Зеленски в изявление след като посети Запорожка област.

Президентската канцелария съобщи, че Зеленски е посетил предните позиции на украинската армия близо до село Роботине, което се намира почти на бойната линия. Югоизточното селище беше освободено в края на август при контранастъплението срещу руските сили.

Посещението на президента на бойните линии съвпада с момент на несигурност около съдбата на началника на армията генерал Валерий Залужни. Два източника казаха в петък, че украинското правителство е информирало Белия дом, че планира да уволни най-високопоставения военен, който ръководи войната срещу руските окупационни сили.

Предполагаемият ход за отстраняване на Залужни, който не е на едно мнение със Зеленски по редица въпроси, беше предшестван от украинското контранастъпление миналата година, което не успя да възстанови значителна част от контролираните от Русия територии.

Известен като "Железния генерал", Залужни е изключително популярен. Отстраняването му може да навреди на бойния дух на украинските войски, които се сражават, за да удържат позициите си по протежение на повече от 1000 км фронтови линии срещу огромни руски сили, разполагащи с големи запаси от боеприпаси.