Първото разследване по новия закон - срещу главен прокурор (в случая - срещу зам.-главен) приключва без данни за престъпление. Определената адхок за разследващ главния прокурор и заместниците му Даниела Талева е постановила отказ от образуване на досъдебно производство по първия сигнал, по който започна работа, съобщи тя за БТА.

Сигналът, за който става въпрос, всъщност е срещу настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов - но докато беше зам. на Гешев, във връзка с имотни сделки през 2020, 2021 и 2022 г. Даниела Талева обясни, че твърденията, които се излагат в медийните публикации, приложени в сигнала, не се потвърждават от събраните материали по проверката. 

Талева посочи, че в хода на извършваната проверка са снети обяснения от Борислав Сарафов и от всички лица, посочени в статиите. Също така са изискани документи и нотариални актове.

Тя допълни, че подателят на сигнала е уведомен и може да обжалва отказа, постановен на 25 януари. От Софийския градски съд казаха за БТА, че към момента нямат информация да е постъпила молба за обжалване.

Даниела Талева каза още, че продължава работата ѝ по всички предадени сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници (те са няколко десетки - бел. ред на Клуб Z).

Също така добави, че работи добре със специално определените служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, които ѝ помагат при проверките и разследванията на сигналите, като отбеляза тяхната професионална работа.

БТА припомня, че съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който трябваше да разследва главния прокурор и заместниците му.

Жребият беше изтеглен на 7 юли 2023 г. между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Сигналът срещу Борислав Сарафов бе изпратен от директора на пресцентъра на Прокуратурата на 7 юни. Даниела Талева встъпи в длъжност на 7 декември.