Военният отговор на Израел на нападението на "Хамас" в Газа беше "прекомерен", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от БТА.

"Мисля, както знаете, че отговорът в Газа, в ивицата Газа, беше прекомерен", заяви той пред медии в Белия дом.

Байдън добави, че е настоявал да се подпише сделка за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел, да се увеличи хуманитарната помощ за палестинските цивилни и да се поставят на временна пауза боевете, за да се позволи освобождаването на заложниците, отвлечени от "Хамас" на 7 октомври.

"Сега особено силно настоявам да се прекрати огънят заради заложниците. Има много невинни хора, които гладуват, много невинни хора, които са в беда и умират, и това трябва да спре".

Вчера израелската армия засили ударите си по Рафах, а Вашингтон предупреди традиционния си съюзник за риска от "катастрофа" в града, намиращ се до границата с Египет.

"Много, много настоявам хуманитарната помощ да достигне до Газа", подчерта президентът.

Необичайно острите критики на Байдън идват в момент, когато държавният глава е подложен на нарастващ вътрешен натиск да убеди Израел да спре войната. След първоначалните атаки на израелската армия демократът беше критикуван, след като представи смъртта на невинни палестинци като "цената за воденето на война".

Израел започна военната си офанзива, след като бойци на "Хамас" от Газа убиха 1200 души и отвлякоха 253 заложници в Южен Израел на 7 октомври. Министерството на здравеопазването на Газа твърди, че оттогава до днес повече от 27 000 палестинци са били убити, като се опасява, че хиляди други са затрупани под развалините.