Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски пристигна в Киев и от летището отиде направо на Майдана, предаде украинската агенция ТСН.

Ако се съди по разпространените снимки, той е дошъл в Украйна късно в събота.

Ходорковски се срещна с активистите, които с протестите си доведоха до свалянето на правителството и президента Виктор Янукович. На 10 март той ще изнесе лекция на тема "Права и свободи" в Киевския политехнически институт.

Някогашният най-богат руснак заяви наскоро, че е готов да иде в Украйна и да се опита да я спаси от кръвопролитие. Като условие обаче той заяви, че ще го направи, ако някоя организация го покани там.

Михаил Ходорковски, който притежаваше петролната компания ЮКОС, прекара десет години в затвора, след като бе арестуван през 2003 г. при зрелищна акция на летището в руския град Новосибирск. Той получи две присъди за присвояване, пране на пари и укриване на данъци. Западът обаче бе единодушен, че атаката срещу него е политическа и дело лично на президента Владимир Путин. Ходорковски бе заклет противник на руския лидер и финансираше опозицията срещу него.

Олигархът така и не призна вината си. През есента на 2013 г. той изпрати на Путин молба за помилване по семейни причини. На 20 декември м.г. Ходорковски бе помилван и освободен, след което веднага замина при семейството си в Германия.