Европейските земеделски стопани ще бъдат частично освободени от правилото за обвързаност с условия по отношение на земята, оставена под угар.

Това предвижда регламент, приет днес официално от Европейската комисия. Той последва предложението на ЕК от 31 януари и Комисията, представено на 31 януари, Целта е фермерите през цялата 2024 г. да могат да ползват дерогация от задължението по Общата селскостопанска политика (ОСП) част от притежаваните от тях площи да бъдат непроизводителни.

Регламентът ще влезе в сила утре и ще се прилага със задна дата от 1 януари за една година. Така той ще важи до 31 декември т. г.

Фермерите,  които отглеждат обогатяващи почвата с азот култури (леща, грах или боб), и/или междинни култури без продукти за растителна защита върху 4 на сто от обработваемата им земя, няма да бъдат задължени да държат земя под угар или непродуктивни елементи на тези 4 процента. Вместо това те ще бъдат считани за отговарящи на т.нар. изискване за стандарта ДЗЕС 8. Той определя минимален дял от обработваемата земя, предназначен за непроизводствени нужди и обекти; 

Стопаните, които пожелаят, обаче могат да продължат да изпълняват изискването със земя, оставена под угар, или с непроизводствени обекти.

Регламентът позволява и на страните членки да изменят своите екосхеми за подпомагане на непроизводствени площи, за да вземат предвид алтернативната базова линия съгласно условията за ДЗЕС 8. Обикновено уведомяване на Европейската комисия ще бъде достатъчно, за да се актуализират незабавно съответните схеми.

Държавите от ЕС, желаещи да прилагат дерогацията на национално равнище, трябва да уведомят Комисията в срок от 15 дни от влизането в сила на регламента. Така ще бъде възможно фермерите да бъдат информирани възможно най-скоро.