Опитът за втори атентат в стил "Шарли Ебдо" в Копенхаген стартира серия от престрелки тази нощ в столицата на Дания.

Един нападател вчера откри стрелба в кафене, събрало форум за свободата на словото и исляма. В събитието е учавствал шведски карикатурист Ларс Вилкс (68 г.), който през 2007 г. нарисува Мохамед като куче.

В кафенето "Крудтенден" загина 55-годишен датчанин, и бяха ранени трима полицаи. В събитието е участвал и посланикът на Франция Франсоа Зимре, който е невредим.

В момента полицията издирва нападателя, който е от арабски произход, но говори датски, твърдят свидетели.

По-късно пред централната синагога на града в Кристалгаде отново имаше престрелка. Гард-доброволец на храма от еврейски произход бе уцелен от множество куршуми, и по-късно почина от раните си. Двама полицаи бяха ранени. 

Около 5 ч тази сутрин полицията застреля човек под наблюдение, който е открил огън по тях, близо до станция Норебро.

Това прави общо трима убити и петима ранени полицаи за последните 24 часа в датската столица. Премиерът на страната Хеле Торнинг Шмид обяви, че "смятаме това нападение за политическа имотивирана атака и поради това - за терористичен акт". 

Вече започна брифинга на полицията. Според последната информация, събрана от записите на камерите, убитият при станция Норебро е извършителят на нападението пред кафенето и синагогата.

Очаквайте подробности!