Нов единен изпит за прием в университетите предлага образователният министър Тодор Танев, който разказа за идеята си пред Нова тв.

Засега ставало въпрос просто за идея и тази година няма да се въвеждат нови препитвания:

"Остават съвсем същите начини за влизане във ВУЗ, същите начини за излизане от средното образование. Няма да има промени тази година", каза той.

Според него основната причина за нуждата от промяна е новата Оперативна програма на ЕС "Наука и образование за интелигентен растеж", която за пръв път е специално за наука. Според него, програмата ще финансира само качественото образование.

"Във връзка с това, ние ще трябва да се погрижим за качеството на тези, които влизат във ВУЗ-овете в България, тези, които преподават във ВУЗ-овете, и така нататък", заяви министърът.

Затова трябвало да се помисли за други изпити въобще, които да са отделни от тези, с които се излиза от гимназията - матурите.

"Нещо, което има в някои страни, в англо-саксонската част от света, общ изпит по мислене, да го кажем, най-общо", обясни Танев.

Той за пореден път отбеляза, че университетите в България трябва да се намалят, най-вече чрез сливане.

"Лесно се влиза в нашите висши училища, въпросът е защо после фунията не се стеснява. Повечето от нашите университети не са истински университети и ще намалим техния брой, но внимателно”, каза той.

Танев обясни, че се готвят промени в Закона за висшето образование в следващите два-три месеца, който определи като "законът-майка".

Коментира и субсидирането на частните училища, което е една от последните поправки в закона - според него в момента финансирането не е напълно честно, но смята, че тези заведения трябва да бъдат субсидирани за специфични дейности. Той подчерта, че субсидирането на ученика от частното школо е напълно нормално. Подчерта, че промяната получава законовата си рамка от Народното събрание и разчита на "мъдростта на законодателя".