Две цели си е поставил вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин – по-независима пенсионна система от бюджета и по-високи пенсии. Това съобщи самият той в интервю пред бТВ.

Калфин коментира и критиките на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев. Само преди дни той заяви, че „увеличаването на социалните осигуровки ще бръкне в джоба и на работодателите, и на работниците, а не се прави реална реформа". Тогава шефът на КРИБ призова „Калфин да каже ще се вдигне ли икономиката и откъде ще дойдат тези пари”. Според него голяма част от бизнеса ще мине в сивия сектор, а други ще свият инвестициите.

Днес социалният министър изрази съмнение, че Домусчиев „познава толкова дълбоко пенсионната реформа".

„Държавната работа е специфична. Поканих Кирил Домусчиев преди време и говорихме, но пак съм готов да се видя с него и да продължим разговорите. Съмнявам се, че той познава толкова дълбоко пенсионната реформа, за да говорим просто така. В момента пенсионната система е така направена, че статуквото устройва всички. Това е една от причините, за да няма реформи”, каза Калфин.

Според него, за да има реформа, всеки участник в процеса трябва да направи компромис.

”Това минава през компромиси от всички – синдикати, работодатели, държава и т.н. Всеки трябва да направи отстъпки. Аз слагам на масата комплекс от мерки и съм готов да преговарям. Домусчиев не е съгласен с увеличението на осигурителните вноски. Говорим за увеличение на вноските на 1000 лева заплата примерно с 3 лева. И това във времето ще се уличава по-малко”, обясни министърът.

Той коментира и изказването на бившия председател на БСП Сергей Станишев, че АБВ е „една брошка" на ревера на Бойко Борисов. Според Калфин, който се забавлявал много, докато гледал интервюто, при бившия лидер на столетницата демагогията започнала да взима много големи размери:

„Сергей Станишев отказа тогава (в кабинета „Орешарски" - бел. ред.) да има споразумение между БСП и ДПС и каза: „Това не е коалиция, ние заедно си правим политика". Колкото и да говори за брошки на ревера, всичко това е желание да се отърси от близкия, за негово съжаление, спомен за безпринципната коалиция с ДПС, за скандалите с Пеевски, за безобразното управление".