Микеле Фереро, най-богатият мъж на Италия, известен като „бащата“ на течния шоколад „Нутела“, е починал в събота на 89-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Микеле Фереро успя да изгради цяла сладкарска империя от наследената от баща му малка фирма и рецептата за течен шоколад, произвеждан на основата на лешници и какао. През 1964 г. продуктът беше кръстен именно „Нутела“.

В групата „Фереро“ работят 22 000 души по света. Само приходите от продажбите на „Нутела“ възлизат на 1,7 млрд. евро годишно. 

Микеле Фереро отстъпи президентския пост на холдинга си през 2011 г. на сина си Джовани, който е на 50 години. Според сп. „Форбс“ семейство Фереро разполага със състояние, възлизащо на 14,8 млрд. евро.

Смъртта на Микеле Фереро поставя въпроса за наследяването на компанията и дали тя няма да се обедини с друг гигант като „Нестле“, каквито слухове се появиха през 2013 г., коментира Ройтерс.

Историята на компанията Фереро започва през 1940 г. с малка сладкарничка в областта Пиемонт.Местният сладкар Пиетро Фереро започва бизнес с тайна рецепта, в която използва ядки за намаляване в шоколада на по-скъпото какао. Това е рецептата на популярната и днес "Нутела".

Други известни марки на компанията са бонбоните Ferrero Rocher, шоколадите Kinder и шоколадовите яйца с играчка, както и бонбоните "Тик-так".