Смарт часовниците са една от най-горещите теми през последните години, но един часовник не е необходимо да е пълен с електроника, за да върши и друга работа, освен да показва точното време. Пример за това е "сръчният" часовник Tread QM1 на американската компания Leatherman, известна със своите многофункционални клещи.

В сегментите на неговата верижка са събрани точно 19 различни и полезни инструменти - плоски, кръстати отвертки, шип за чупене на стъкло, кука за рязане на картон или пластмаса, най-често използваните размери шестостенни ключове, а в катарамата хитро е поместена и отвачарка за бира. 20-ата джаджа е самият часовник, швейцарско производство.

Уредът за показване на времето е в синхрон с цялостната концепция на инструменталната палитра - устойчив на удар, с издържащо на надраскване сапфирено стъкло с изпъкнала форма, водонепроницаем до 200 метра под вода. С него може да се качите и на борда на самолет, за разлика от другите мултитулове на компанията.

Ето и как се използва:

Но цената на "сръчния" часовник го прави най-скъпата серийна продукция на Leatherman досега - $500. На двойно по-ниска цена обаче е само гривната.