От Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) не е изтекла информация във връзка със сигнали, свързани с Мартин Божанов.

Това днес обяви вътрешният министър Калин Стоянов пред медиите по повод обвинения от страна на народния представител и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той също така каза, че Рашков лично го е поканил да станe директор на ГДБОП. 

В интервю вчера пред Нова тв, коментирайки множеството лица, които са търсили от него съдействие срещу групата на Божанов, депутатът от ПП-ДБ отправи настоятелни намеци - че от ГДБОП веднага е изтекла информация към застреляния лобист и кримипроявен.

Стоянов добави, че по негово решение е бил изключително стеснен кръгът от служители, които са работили по случая. Министърът отчете, че ГДБОП е единствената структура, която е успяла да изработи и да събере данни по казуса, въз основа на които има образувани досъдебни производства (всъщност със същото се хвали и Софийската градска прокуратура, където има дело срещу Божанов, но както е известно, то го надживя, б.р.).

На въпрос дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР, Калин Стоянов отговори, че това ще бъде изяснено в рамките на досъдебното производство. Той обясни, че наблюдаващият прокурор има право да поиска подобен тип информация и тя ще му бъде предоставена, ако това е необходимо.

По отношениe на въпроса дали са открити данни за полицаи, които са свързани с Божанов, министърът заяви, че абсолютно всички връзки и извършеното по преписките е докладвано в Софийската градска прокуратура. Той каза още, че на този етап няма потвърдена информация полицейски коли да са стояли пред SS клуб и ресторант "Oсемте джуджета".

БТА припомня, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри.

Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там.

В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име.

В парламента беше създадена временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов.

Междувременно, докато текат взаимни замеряния с компромати от - очевидно - враждуващите лагери в прокуратурата, от Софийския градски съд  опровергаха, че отказали издаване на разрешение на СГС.

Всъщност на 1 февруари - деня след убийството, в СГС постъпва искане от СГП за разкриване на трафични данни на въпросното лице. На същата дата СГС се произнася с отказ, защото не са спазени законовите изисквания и искането не е мотивирано.

На 6 февруари постъпва ново искане от СГП, което вече е мотивирано и законово издържано и е разрешено от СГС. Разрешението е предадено на Софийска градска прокуратура, поясняват накратко от съда.