СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН -  Напрежението между Берлин и Москва по кризата в Крим расте.

Германската канцлерка Ангела Меркел няма да участва в срещата на върха на 8-те най-развити държави в света – Г-8, насрочена за юни в руския курорт Сочи, ако се стигне до референдум на 16 март месец за бъдещето на Крим. В този случай тя няма да има друг избор, освен да откаже участие във форума, заяви правителствен източник.

Меркел вече изрази позиция, че подобно всенародно допитване е в разрез с конституцията на Украйна.
Според германски анализатори референдумът ще бъде манипулиран в съветски стил и изходът е предопределен – в мнозинството си населението ще каже “да” за присъединяването на Крим към Русия.

Планът на Владимир Путин вече е в ход, след като в четвъртък местният парламент отправи молба към руския президент за приемане на полуострова в Руската федерация. Временното правителство в Киев и Западът категорично се противопоставят на такъв вариант.

Москва също втвърди тона. Тя заплаши, че ако САЩ наложат сурови санкции срещу Русия, ще бъдат замразени взаимните инспекции на ядрените въоръжения на двете свръхсили.

Положението в Крим остава драматично. Чужди журналисти и наблюдатели биват сплашвани. Изключени са всички украински тв канали, а столицата Симферопол е обсадена от проруски “защитни сили”.

“Подпалвачът. Кой ще спре Путин?”, гласи заглавието на корицата на най-новия брой на авторитетното германско списание “Шпигел”. Путин е изобразен като колос с подигравателна усмивка. Смутени и невзрачни в нозете му са лидерите на САЩ, Германия е Великобритания - Барак Обама, Ангела Меркел и Дейвид Камерън.

Корицата на сп. "Шпигел" със заглавието "Подпалвачът", посветено на Путин