Светът вероятно е имал най-топлия си февруари в историята, с пролетни условия, които накараха цветята да цъфтят рано от Япония до Мексико, оставиха ски пистите без сняг в Европа и повишиха температурите до 38 градуса Целзий в Тексас, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА. 

Въпреки че данните не са окончателно обработени, трима учени казаха пред Ройтерс, че февруари е напът да отбележи най-високата средна глобална температура, регистрирана някога за този месец, благодарение на изменението на климата и затоплянето в източната част на Тихия океан, известно като Ел Ниньо.

Ако данните бъдат потвърдени, това ще бъде деветият пореден месечен температурен рекорд, който ще бъде счупен, според експерти от САЩ.

Пресслужбата на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) съобщи, че окончателните данни за февруари ще бъдат публикувани около 14 март.

В Северното полукълбо рекордните температури означават, че "пролетта настъпва по-рано", каза миналата седмица Карин Глийсън от NOAA.

"Вчера бях в източната част на Северна Каролина и видях няколко цъфтящи дървета и си помислих - февруари е. Това просто изглежда наистина странно", сподели тя. 

Хората в Токио снимаха розовите цветове на сакурата, които разцъфнаха около месец по-рано от обичайното, а дърветата джакаранда, които обикновено цъфтят в края на март, изпълниха Мексико с лилави пъпки още през януари. 

Тъй като снегът се стопи в Европа този месец, ски пистите в Босна и Италия се превърнаха в кал и се наложи да спрат работа, докато френски курорт преименува пистите си като дестинация за пешеходен туризъм и колоездене.

В САЩ тази седмица температурите бяха с 22 градуса Целзий по-високи от обичайните, като в град Килийн, Тексас, беше отбелязан рекорд от 38 градуса Целзий. 

Допълнителната топлина, причинена от глобалното затопляне всява хаос в глобалните системи, допринасяйки за топенето на ледниците на полюсите и в планините, повишавайки морското равнище и предизвиквайки екстремни метеорологични условия, казва Андерс Леверман, физик от  Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам.

Рекордно високите температури през лятото, което сега е в ход в Южното полукълбо, обикновено водят до увеличаване на смъртните случаи, свързани с горещините, казва Джейн Болдуин от Калифорнийския университет в Ървайн. По думите й "топлината е съществен тих убиец". 

Този месец топлинни вълни засегнаха Аржентина, Перу, Бразилия и Чили, като горещите и сухи условия допринесоха и за горски пожари близо до Сантяго, отнемайки най-малко 133 човешки живота.

Карин Глийсън от NOAA казва още, че се очаква Ел Ниньо да се разсее до средата на 2024 г. и е възможно бързо да премине в Ла Ниня - захлаждане в източната част на Тихия океан. Това може да помогне за прекъсване на горещата серия към края на годината.

Според прогнозите на NOAA има 22 процента вероятност 2024 г. да счупи рекорда на 2023 г. като най-горещата година, докато вероятността да влезе в Топ 5 е 99 процента.