Най-малко 112 палестинци загинаха, а 760 бяха ранени край хуманитарен конвой от камиони в град Газа в четвъртък, съобщиха световните агенции. Трагедията се случи на фона на огромен глад в обсадения анклав, където продоволствената помощ е толкова рядка, че често предизвиква хаос, когато все пак пристигне. 

Двете страни на войната в Газа - Израел и "Хамас" - влязоха в пререкания относно какво точно се е случило. Сблъсъкът на наративи заплашва да блокира преговорния процес дни преди очакваната израелска сухопътна офанзива към последния град под контрола на терористичната организация - Рафах.

Какво се случи?

Конвой от поне 18 камиона с храна пристига към 04:30 часа в четвъртък, изпратен от страни в региона, включително Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Цивилни се тълпят около превозните средства с надеждата да получат храна. В даден момент израелските сили започват да стрелят, като спорен момент е в каква посока (към небето или към палестинците).

Шофьорите на камионите правят опит да избягат, като по пътя си прегазват палестинци, твърдят очевидци пред Си Ен Ен. 

Израел: Стъпкаха се

Израелската армия настоява, че войниците ѝ не са стреляли умишлено срещу палестинците. Когато хуманитарният конвой, подпомогнат от израелската армия, пристигнал, "хиляди жители на Газа са се втурнали към камионите", заяви говорителят на армията Даниел Хагари във видеоизявление, публикувано снощи в социалната медия "Х".

"Някои от тях започнали ожесточено да блъскат и дори са стъпкали до смърт други жители на Газа, разграбвайки хуманитарните доставки", каза Хагари. "В резултат на този злощастен случай десетки жители на Газа са били убити и ранени", допълни той.

Израелските войници единствено произвели предупредителни изстрели във въздуха, за да разпръснат тълпата. След това се изтеглили, посочва Хагари.

"Не е имало удар на ЦАХАЛ (Израелските отбранителни сили) по конвоя с помощи. Признаваме страданията на невинните хора в Газа. Ето защо търсим начини да разширим хуманитарните си усилия", отбеляза говорителят.

"Хамас": Застреляха ни

"Хамас" обвини израелската армия, че умишлено е стреляла по палестинските граждани. 

В "Телеграм" групировката заплаши, че ще прекрати участието си в преговорите. В изявление, адресирано до посредниците, особено американците, се казва, че "преговорите не са открит процес и ние няма да допуснем пътя на преговорите, чрез който се стремим да сложим край на страданието на нашия народ, да служи като прикритие за продължаващите престъпления на врага срещу нашия народ в ивицата Газа".

Цитиран от Си Ен Ен местен журналист предполага, че по-голямата част от жертвите са загинали в резултат на прегазване от камионите. Според него обаче шофьорите не са се изплашили от тълпата, а от куршумите на израелските войници.  

Светът: Искаме прозрачно разследване и прекратяване на огъня

САЩ, които са традиционно близък съюзник на Израел, определиха смъртта на палестинците като "изключително тревожна". Президентът Джо Байдън предположи, че тя ще усложни преговорите. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър обяви, че Съединените щати "спешно търсят допълнителна информация какво точно се е случило". Милър добави, че Вашингтон ще следи отблизо предстоящото разследване и ще "настоява за отговори".

Президентът на Франция Еманюел Макрон в петък подчерта, че незабавно трябва да бъде прекратен огънят в Газа и определи ситуацията в Газа като "ужасяваща". 

"Дълбоко съм възмутен от изображенията, идващи от Газа, където цивилни са били мишена на израелски войници. Изразявам най-категоричното си осъждане на тези стрелби и призовавам за истина, справедливост и уважение към международното право". 

Външната министърка на Германия Аналена Бербок настоя израелската армия "напълно да обясни" как се е стигнало до "масовата паника и стрелбата" в Газа.

"Хората искаха помощ за себе си и семействата си, а се оказаха мъртви. Репортажите от Газа ме шокират. Израелската армия трябва напълно да обясни как е могло да се стигне до масовата паника и стрелбата. Изказвам съболезнования към семействата на жертвите. В Газа хората са по-близо до смъртта, отколкото до живота. Трябва да пристигне още хуманитарна помощ. Незабавно. Нуждаем се от хуманитарни действия #Feuerpause ("прекратяване на огъня"), така че заложниците най-накрая да бъдат освободени от ръцете на "Хамас" и да не умират още хора в Газа".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви в четвъртък, че трябва да се проведе независимо разследване. Говорейки в Сейнт Винсент и Гренадини преди регионална среща на върха, Гутериш изтъкна, че е "шокиран" от последния епизод във войната с Израел.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че е "дълбоко обезпокоена" от събитията в Газа и подчерта, че "заставаме зад цивилните".

"Дълбоко обезпокоена съм от снимките от Газа. Трябва да се положат всички усилия за разследване на случилото се и за прозрачност. Хуманитарната помощ е спасителен пояс за нуждаещите се и достъпът до нея трябва да бъде осигурен. Ние заставаме зад цивилните, настоявайки те да бъдат защитени в съответствие с международното право".