Британският медиен гигант "Файненшъл Таймс" внедрява семантична технология на българската софтуерна компания "Онтотекст", съобщиха от компанията.

Медията използва за своята издателска платформа няколко технологии на "Онтотекст": компоненти за анализ и автоматично тагиране на текст, семантичната база данни GraphDB и система за автоматично препоръчване на свързано съдържание, на базата на анализ, както на смисъла на съдържанието, така и на поведението на конкретния посетител на уеб сайта.

Технологиите на българската фирма вече се използват и от редица други водещи световни издателства, сред които са BBC, Press Association, Euromoney и други.

"Онтотекст" е един от водещите в света разработчици на семантични технологии – иновативен софтуерен сегмент, който позволява на компютърните системи да разбират по-добре езика на хората. Това ги прави особено полезни в медийната сфера, в различни научни дейности и всеки друг сегмент, свързан с обработката на големи обеми от информация.

Неотдавна Джем Рейфилд, ръководител по архитектурни технологични решения във "Файненшъл Таймс" осъществи презентация на тема "Семантични технологии за онлайн, електронни и печатни медии", в рамките на която представи проекта, реализиран с участието на българската фирма.

"Онтотекст" е водещ доставчик на семантични бази данни и системи за управление на документи и съдържание. Продуктите на българската софтуерна компания стъпват на изследвания и иновации в няколко области: анализ на текст (NLP), логически извод (reasoning), семантичен уеб (Web 3.0, linked open data), графови бази данни (NoSQL), пълнотекстово търсене.

Решенията, създавани с технологиите на "Онтотекст", пестят значително време и финансови ресурси в процеса на достъп и обработка на текст и данни от множество източници в сферата на науките за живота (фармацевтика, медицина, биология), издателската дейност, търговското разузнаване (Business Intelligence), телекомуникациите, набирането на персонал и други.

Сред клиентите на българската компания са и AstraZeneca, John Wiley & Sons, Oxford University Press, Korea Telecom, ООН, британският парламент, британският музей, "Гети търст" и други.

През последните десет години "Онтотекст" се е наложила и като важен участник в редица значими проекти с отворен код, като GATE и Sesame. Компанията е една от най-иновативните и успешни български софтуерни фирми и е част от "Сирма Груп Холдинг".