Европейският съюз изгони думата „тройка“ от речника си и я замени с „институциите“ в навечерието на втория кръг преговори с новото гръцко правителство за бъдещите му отношения с кредиторите.

Първият кръг - на извънредно заседание на Еврогрупата миналата сряда – завърши с неуспех.  Разговорите продължиха на техническо  ниво и с телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и крайнолевия гръцки министър-председател Алексис Ципрас в петък и в събота, съобщи днес Комисията.

Двамата са се споразумели за „нов език“, в който терминът „тройка“ отсъства. Това са омразните на мнозинството гърци представители на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), които надзираваха изпълнението на бюджетните икономии в замяна на частичното опрощаване и двукратно преструктуриране на дълга на страната плюс 238 милиарда евро спасителни заеми.

Структурата и съдържанието на преговорите с новия партньор на Атина „институциите“ обаче остават на практика същите, посочи говорителят.

Еврозоната, чиито правителства държат 62 на сто от гръцкия дълг, настоява Атина да поиска продължение на досегашната програма за заеми срещу икономии и структурни реформи, през което да бъде договорено вероятно разсрочване на гръцкия дълг. Правителството на Ципрас отказва. То иска преходен период към друга икономическа и финансова политика и нов „мостов заем“ от кредиторите, който да покрие разходите му, докато приложи плана си.

Финансовите министри на Германия и Австрия Волфганг Шойбле и Ханс-Йорг Шелинг бяха скептични на влизане в днешната среща.

„Не можем да мислим за друга опция“ освен за продължаване на сегашната програма, каза Шойбле.

„Няма конкретни предложения“, сподели Шелинг. Той заяви, че днешните усилия ще бъдат посветени на формулиране на взаимноприемлива декларация. „Нямам очаквания за днес, възможно е да намерим решение, но ще е трудно. ..Това е въпрос на дни, не на седмици“.

Запитан, дали има план „Б“ в случай на провал на преговорите, той каза: „Трябва да поставите този въпрос на гърците“.

Запознати с техническите консултации довериха, че е обсъждана възможност за замяна на част от гръцкия дълг със собственост. Нямаше официално потвърждение.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис влезе в срещата без да направи никакви коментари.

Междувременно ЕЦБ ограничи прякото си финансиране за гръцките банки, което трябва да преразгледа отново в сряда. Ако го спре, е възможна банкова криза в Гърция, която в най-лошия сценарий да я тласне към дефолт и излизане от еврото, което на практика означава напускане на ЕС.   

Ирландският финансов министър Майкъл Нунан предупреди, че гръцките банки могат да изпаднат в трудно положение, ако сегашната програма не бъде продължена.

„По мое мнение продължаването на сегашната програма е най-краткият път да постигнем напредък“, каза той, добавяйки. „Нищо, от което се случи през уикенда, не може да бъде описано като пробив“.

„Доброто решение е продължаване на сегашната програма“, каза и френският финансов министър Мишел Сапен. „То би ни дало сигурност и време да продължим преговорите“.

„Това, което всички искаме, е Гърция да остане в Еврозоната“, каза еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси на влизане в заседанието днес. „Трябва да вземем под внимание кого и с каква програма е избрал гръцкият избирател, но остава фундаментално Гърция да спазва ангажиментите си“.

Той припомни европейската финансова помощ за страната в последните пет години и подчерта, че принципите на солидарността и отговорността вървят ръка за ръка.

Московиси добави, че „има воля за постигане на споразумение“ и от двете страни и че Комисията не работи по други сценарии като евентуален провал на преговорите и излизане на Гърция от Еврозоната.

„Влизаме в среща, която има само една цел – положително решение“, каза той. „Останалото са чисти спекулации е не е това, което ние искаме“.

Коалицията на радикалната левица "Сириза" на Ципрас е разнородна група, която включва от бивши привърженици на социалдемократическото движение ПАСОК до зелени и ултралеви. Според гръцки наблюдатели 40-годишният премиер рискува да изгуби подкрепата на една трета от 149-те си депутати в 300-членния парламент, ако приеме компромис с кредиторите. Коалиционните му партньори – „Независимите гърци“ пък са в десния политически спектър и с тях го сближава само критичността срещу ЕС. Ципрас обаче може да очаква подкрепа за евентуален компромис от либералната формация „Потами“ („Река“) и ПАСОК , които имат съответно 17 и 13 депутати.

Отговаряйки на въпрос за програмата за остеритет (строги бюджетни икономии) Московиси каза, че е „време да излезем от този речник“ и че в Гърция има ново правителство, което легитимно иска „някои промени“, като например социална програма. Московиси е френски социалист.

Той посочи и намеренията на "Сириза" да реформира данъчната администрация и да повиши събираемостта на бюджетните приходи. 

„Това е за доброто на всички“, каза той.