Швеция днес се присъедини към НАТО, като стана 32-ият член на пакта.

Това става ясно от разпространено съобщение на Държавния департамент на САЩ.

То гласи, че днес е влязъл в сила Протоколът на Организацията на Северноатлантическия договор за присъединяването на Кралство Швеция, след като са били изпълнени условията за това.

Членството на скандинавската държава означава, че всички съюзници в НАТО се задължават да я защитават, ако бъде нападната, както и обратното, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Традиционно неутралните Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май 2022 г., след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Финландия стана член на алианса през април 2023 г.

Членството на Швеция се забави. Първо Турция не бързаше с ратифицирането на нейното присъединяване, тъй като смяташе, че действа твърде меко с намерилите убежище на нейна територия кюрдски активисти, част от които Анкара смята за терористи. Последна подписа си под ратификацията сложи миналата седмица Унгария.

Последната стъпка от процедурата по присъединяване е депозиране на документите в Държавния департамент.

Знамето на Швеция ще бъде издигнато в централата на НАТО в Брюксел на 11 март и едновременно с това в командните центрове на алианса в Европа и Северна Америка.