Известен американски учен изрази безпокойство, че разузнаването на САЩ финансира изследвания в областта на промяната на климата, за да е наясно дали новите технологии биха могли да се използват като потенциални оръжия.

Алън Робок, климатолог от Университета Рутгерс в Ню Джърси, поиска от тайните служби на САЩ да признаят за интереса си към изследвания, които се занимават с въпроса как се променя и може да бъде променен световният климат. 

Робок използва компютърни модели, за да изучава как аерозолите в стратосферата могат да охладят планетата по същия начин, по който го правят големи изригвания на вулкани.

Но той е притеснен кой може да контролира такава променяща климата технология. Робок сподели това по време на дебати за употребата на геоинженерството в борбата с климатичните промени на конференция на Американската асоциация за развитие на науката в Сан Хосе.

Националната академия на науките е готова с двутомен труд върху различните методи за промени в климата. Един се фокусира върху начините за премахване на въглеродния диоксид от атмосферата, друг върху начините да се променят облаците и  т. н.

Учените обаче не са наясно какви ще са дългосрочните ефекти от подобни стратегии и много експерти се опасяват, че тези техники крият голям риск.

Според изводите от анализа работата върху намаляването на емисиите от въглероден диоксид остава най-приложимото средство да се ограничат крайности в промяната в климата. Доклад от Кралското общество от 2009 г. излиза със същите препоръки.

Трудът, който струва 600 хил. долара, е частично финансиран от щатските разузнавателни служби, но Робок твърди, че ЦРУ и другите агенции не са дали пълни обяснения за техния интерес.

"ЦРУ е основен спонсор на изследванията на Националната академия. Затова се притеснявам кой всъщност ще контролира нещата", каза той. Сред другите спонсори са НАСА, министерството на енергетиката и Националното управление на океаните и атмосферата.

През 2009 г. ЦРУ основава Центъра за климатични промени и национална сигурност. Това решение предизвиква остри критики сред републиканците. Според тях това е разсейване от по-неотложната битка с тероризма. Центърът е закрит през 2012 г., но ЦРУ казва, че ще продължи да наблюдава последиците от климатичните промени и въздействието им върху американската икономика.

Робок си припомня, че е станал подозрителен към интереса на разузнавателните служби към науката за климатичните промени, след като преди три години му се обадили двама мъже. Те се представили като консултанти в ЦРУ. Казали му: "Работим за ЦРУ и искаме да знаем дали друга страна контролира нашия климат, дали ще можем да реагираме при такъв проблем". Ученият добавя: "Вътрешно си казваха: Ако искаме да контролираме климата на друга държава, дали ще ни заловят?"
Той отговорил, че ако дадена държава иска да създаде облак в стратосферата, достатъчно голям, за да промени климата, това ще бъде видимо със сателити и с апаратура от земята. Използването на климата като оръжие е забранено през 1978 г. съгласно Конвенцията за модификация на околната среда.

Робок обяснява, че това обаждане го стреснало. "Разбрах за много други неща, които ЦРУ е правело против правилата. Помислих си, че това не е начинът, по който да се харчат парите от моите данъци."
От ЦРУ няма коментар на думите на учения.

Робок е пламенен защитник на ядреното разоръжаване. През 2010 г. посещава Куба и се среща с Фидел Кастро. Той е част от екипа на Междуправителствената група за изменения в климата (IPCC), която получи Нобелова награда през 2007 г.