Европейската комисия гони думата “тройка” от речника на преговорите с Гърция. От днес нататък тя е заменена с “институциите”, т.е. трите елемента на тройката – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

За “новият език” са се разбрали в телефонен разговор през уикенда гръцкият премиер Алексис Ципрас и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, каза негов говорител.

Той уточни, че по същество преговорите си остават същите.

“Тройка” е символ на национално унижение за гърците. Тяхната велика и древна държава е принудена да разговаря с трима наместници на кредиторите. Те й диктуват колко да харчи, какво да продаде, кого да съкрати.

Това е обидно за родината на демокрацията. Тя иска да разговаря пряко с ЕК, ЕЦБ и МВФ. Молбата й веднага е удовлетворена. Това обаче с нищо не помага, защото дългът, неспособността на Гърция да го плаща, както и нежеланието ѝ за реформи пак са тук. Няма никакво движение в преговорите с кредиторите.

Министър-председателят Алексис Ципрас е: (а) сам срещу всички в Еврозоната; (б) заложник на крайнолевите утопии, с които спечели изборите.

Той няма друг изход, освен да отстъпи. Отстъпката обаче трябва да е приемлива за избирателите, които гласуваха за него, защото им обеща: (а) да изгони “тройката” и да не подписва споразумения с нея (б) да запази страната си в Еврозоната.
Но Еврозоната ясно заявява, че няма друга опция освен ново споразумение с “тройката”. Защото няма други кредитори. След като тя не може да бъде заобиколена, бива преименувана.

С “новговора” си Юнкер прави психотерапия на избирателите на Ципрас. Маха от погледа им омразния символ.
Ципрас е нещо като пленник на Едипов комплекс. От една страна е влюбен в майка си Европа. От друга – иска да убие баща си Кредитора.

Юнкер го залъгва (всъщност не него, а избирателите му) като скрива символа тласкащ го към това самоубийствено желание.
Подобна масова психотерапия той направи неотдавна и на българите. Първо прегърна Бойко Борисов, после го целуна и най-накрая му каза каквото неговите избиратели искат да чуят: Бойко ти си мой добър и стар приятел, Путин е лош, защото се опитва да изнудва България, но аз няма да му позволя, тъй като тя е велика нация.

Проблем на Европа е, че включва ред държави с велико минало и с жалко настояще. И за да я водиш в една посока, трябва да си малко и психотерапевт.