Срещата между президента Румен Радев и ръководството на партия "Възраждане", която се проведе в рамките на продължаващите консултации по повод връчването на мандата за съставяне на правителство, се превърна в предизборен диспут между двамата за спечелване на симпатиите на евроскептичния електорат с русофилски уклон.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини президента, че е погазил "най-демократичния порив" на българския народ като не е насрочил референдум за въвеждането на еврото. От своя страна Радев призова за по-умерен тон и заяви, че няма как да насрочи референдум, при положение, че парламентът е решил такъв да няма. Но все пак изтъкна, че той самият е призовавал парламента да не погазва гласа на хората, които са се подписали за свикване на такъв референдум.

"Вие се позиционирахте като опозиция. Обществото ни е наясно с вашите критики към властта. В момента парламентът се опитва да избере ново правителство. При неуспех на първи и втори мандат, готови ли сте предложите формула за реализация на третия?", попита в началото Радев.

Костадинов отговори, че неговата партия винаги е била готова със състав на правителство.

"Тази формула няма да срещне разбиране. Конфигурацията в парламента е изцяло обслужваща интересите на други държави и посолства", заяви Костадинов.

Според него парламентарните избори за задължителни.

"Все пак този начин на говорене е присъщ за парламентарната трибуната. Ще призова за по-умерен тон", репликира го Радев.

И попита какво ще се случи ако има нови избори и конфигурацията в парламента е близка до настоящата. Костадинов отговори, че никой не може да каже каква ще е конфигурацията, защото не трябва да се вярва на социолозите. И ако се разсъждава така, то изборите изобщо трябва да се отменят.

"Вие самият също имате вина, миналата година беше погазен тежко най-демократичният порив. Трябваше да застанете в защита на българския народ", каза Костадинов, по повод неслучилия се референдум за еврото.

Радев го призова да не надъхва така своите горещи привърженици.

"Аз се ръководя от Конституцията, каквато и да е тя. Без решение на народното събрание аз не мога да разпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е на тези спекулации да се сложи край. Дадох много ясно становище, че не тряба да се погазва гласът на тези хора. Няма как да свикам референдум. Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с беззаконие", каза Радев.

Костадинов обаче продължи да твърди, че отмяната на референдума е държавен преврат, в който Конституционният съд е бил съучастник.

Съдът също се произнесе против референдума за еврото.