По-малко от две седмици остават до Часа на Земята – най-мащабната природозащитна инициатива. Точно в 20:30 на 23-и март милиони хора по света ще загасят осветлението в домовете си в знак на съпричастност с планетата. В рамките на своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“ WWF поставя на преден план връзката между човека и околната среда. За съжаление, тя все повече избледнява с времето, а основните потърпевши сме ние хората, които разчитаме на природните ресурси.

Сред най-силно засегнатите безспорно са рибарите

През последните 150 години 80% от заливните площи и влажните зони по поречието на река Дунав са изчезнали. Увреждането и преграждането на най-дългата река в Европейския съюз води до тежки последици за рибарските общности по течението ѝ.

Един от най-древните видове по Дунав, чиито запаси са изхранвали поколения рибари, е есетрата. Още в хроники от XI век се споменава за вида Huso huso /моруна – най-голямата есетрова риба/, който е осигурявал съществена част от провизиите на австрийските войски по Горен Дунав. Това продължава до XIX век когато все още гигантски есетрови риби мигрират по реката от Черно море до Германия и на тях разчитат много рибарски общности по течението. В наши дни обаче, в резултат от унищожаването на местообитанията им, три от шестте дунавски вида есетри са критично застрашени, един е застрашен, а два се считат за изчезнали, което оказва силно влияние върху поминъка на рибарите.

„В момента в България, Румъния, Украйна и Сърбия е в сила пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Въпреки това голяма част от възрастните екземпляри, които навлизат в реката, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери. За да бъдат опазени за бъдещите поколения през лятото на 2022 г. по предложение на WWF България Министерството на околната среда и водите обяви защитена местност Есетрите - Ветрен“ в участък на река Дунав“, коментира Стоян Михов, ръководител програма „Води“ във WWF.

Разположена на повече от 288 хектара в близост до езерото Сребърна, „Есетрите - Ветрен“ е първата и единствена засега защитена територия у нас, посветена на есетрите. Освен че е важно местообитание по дългия им път към морето, този участък е дом на още 40 вида риби, като 21 от тях са включени в Червената книга на България. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на местните рибарски общности. В опит да опазят популацията природозащитниците пуснаха близо 90 хиляди малки есетри в Дунав за последните десет години.

Часът на Земята с принос към опазената природа

През последните години Часът на Земята постигна поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн. ха защитена морска зона в Аржентина. Вдъхнови засаждането на 500 000 дървета върху ерозирала заради обезлесяване земя в Уганда. След подписка, подкрепена от 250 000 граждани, руската Дума одобри поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи.

Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми. Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Инициативата стои още и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините.

Близо двадесет години WWF работи в България в посока обявяване, опазване и управление на мрежата от защитени територии, които да съхраняват безценните ресурси на природата.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник

Голямата мисия на WWF е да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. В което те я опазват и полагат грижи за нея, а тя поддържа живота на Земята чрез своите екосистемни услуги. Всеки може да стане част от каузата на WWF, като подари час на природата на wwf.bg/earth-hour.

Кампанията се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на Клуб Z.