Още тази вечер може да се проведе телефонен разговор между Путин, Меркел, Оланд и Порошенко, обяви съветникът на руския президент Юрий Ушаков.

"По принцип ситуацията не се развива лошо, особено, ако се сравни с положението само преди няколко дни. Буквално преди срещата в Минск се водеха тежки кръвопролитни боеве в Донбас. Във всички случаи ситуацията радикално се променя", коментира пред журналисти представителят на Кремъл.

Съветникът на Путин заяви, че сега трябва да започне втората фаза от договореностите - изтегляне на тежките оръжия. През деня обаче имаше съобщения, че и сепаратистите и украинската армия са отказали да върнат назад танкове, оръдия и друга бойна техника.

Очаква се тази вечер да разговарят по телефона Путин, Меркел, Оланд и Порошенко, за да изяснят нещата и да оценят постигнатото досега. Вчера четворката също води диалог по телефона. А в събота Путин се свърза по жицата с Меркел и Оланд. Очевидно, че макар и по телефона, четворката полага големи усилия, за да бъдат спазени споразуменията от Минск. И може да се каже, че именно на тази телефонна дипломация се крепи крехкото примирие в Донбас.

Досега от нарушенията на спирането на огъня в 0 часа на 15 февруари са били убити 5 души.