Служителите на столичното метро излизат на протест в петък, 15 март. Причината - ниските заплати в градския транспорт и опасенията им, че постигнатото на 26 февруари споразумение за увеличението им няма да бъде спазено.

Добрата новина за столичани е, че става дума за протест, а не пълна стачка - и столичното метро няма да спира да работи.

Директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев увери, че увеличение на заплатите ще има. Споразумението, подписано между кмета на София Васил Терзиев и ръководството на дружеството, има за цел да осигури справедливо разпределение на средствата за работниците и служителите, но то обещава 15% повече пари за фонд заплати, не 15% увеличение на всички заплати.

Председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ Александър Шопов обаче изрази загрижеността на служителите, че споразумението може да не бъде изпълнено в първоначалната си форма, което води до неравномерно разпределение на възнагражденията. Все още не е решено дали ще има ръст от 15% завсички служители на "Метрополитен", или то ще е в този процент само за тези с по-ниски заплати.

Братоев обясни, че трябва да се пренаправи изцяло нова система за заплатите в дружеството, в което работят 1800 души. И призна, че горният въпрос още се обсъжда.

Среща между синдикатите и ръководството на "Метрополитен" е насрочена за 15 март в 11:30 часа.