Около две хиляди унгарци излязоха на шествие снощи в знак на протест срещу сближаването на премиера на страната Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин. Повод за протеста е предстоящата визита на стопанина на Кремъл.

Демонстрантите избраха маршрут от източната до западната гара на Будапеща като знак, че искат да останат свързани с Европа, а не с Русия.

"Ние не приемаме, че Орбан ни прави на глупаци и кани Путин в Будапеща да подписват тайни сделки, докато войната вече бушува у съседите в Украйна", каза един от организаторите Мартон Гулаш, предаде АФП.

"Живях по-голямата част от живота си под комунистическа власт. Не искам страната ми да падне отново под руско влияние", каза 67-годишната Мария Тот, която застана зад транспаранта "Путин - Не! Европа - Да!"

Сравненията между Виктор Орбан и Владимир Путин започнаха след като унгарският премиер пое курс към ограничаване на гражданското общество и се обяви срещу либералната демокрация. "Обединени в нелиберализма", гласеше един от плакатите.

Владимир Путин трябва да пристигне днес в столицата на Унгария. Визитата се очаква да бъде използвана от Москва като знак, че Русия все пак има приятели в рамките на НАТО и ЕС.